Månedens bilde: asteroiden Bennu

Denne uken ankom romfartøyet OSIRIS-REx asteroiden Bennu.

NASAs romfartøy OSIRIS-REx skal studere asteroiden Bennu og ta med seg prøver tilbake til Jorden igjen slik at vi kan analysere asteroiden nærmere. Bennu er en type C-asteroide, det vil si den er av den karbonrike sorten. Denne typen asteroide er tenkt å inneholde organisk materiale og vann, og kan ha vært forløperen til liv og hav på Jorden. Ved å studere Bennu kan vi derfor lære mer om hvor vi kommer fra. Ettersom asteroider er «rester» etter solsystemets dannelse, kan de også lære oss om solsystemets historie. Bennu er dessuten en potensielt farlig asteroide for Jorden, som har høy sannsynlighet for å treffe Jorden mot slutten av det 22. århundret og vi ønsker derfor å vite mer om hvordan den beveger seg.

Dette er andre gang et romfartøy ankom en asteroide denne høsten. Romfartøyet Hayabusa2 ankom asteroiden Ryugu i september, som også er en type C-asteroide.

Navnet og målet med oppdraget

«OSIRIS-REx» kan virke som et merkelig navn på et romfartøy. Ofte har romfartøy navn basert på ord eller skikkelser vi kjenner fra før, som Curiosity ellerApollo. Navnet OSIRIS-REx er derimot et akronym som oppsummerer romfartøyets mål:

  • O – Origins: Ved å returnere prøver (på ca. 60 gram) fra asteroidens overflate til Jorden for analyse skal vi lære om asteroides natur, historie, mineraler og organiske materiale.
  • SI – Spectral Interpretation: Egenskapene til en primitiv karbonrik asteroide skal defineres for å muliggjøre direkte sammenligning med eksisterende bakkebaserte teleskopdata for alle asteroider.
  • RI – Resource Identification: De globale egenskapene, kjemien og mineralogien til en primitiv karbonrik asteroide skal kartlegges for å definere dens geologiske og dynamiske historie og gi kontekst for den returnerte prøven.
  • S – Security: Asteroidens baneavvik som følge av ikke-gravitasjonelle effekter (Yarkovsky-effekten) skal måles og fortelle oss om hvilke asteroideegenskaper som bidrar til denne effekten.
  • REx – Regolith Explorer: Teksturen, morfologien, geokjemien og de spektrale egenskapene til regolitten (overflatematerialet) på prøvetakingsstedet skal dokumenteres.

Romfartøyet deler også navn med den egyptiske guden Osiris.

Animasjon av OSIRIS-REx sin reise mot Bennu. Bilder: NASA/Goddard/University of Arizona

OSIRIS-REx skal returnere til Jorden med prøven i september 2023 etter å ha tilbragt rundt 500 dager rundt asteroiden Bennu. Romfartøyet er en del av New Frontiers-programmet, som allerede inkluderer romsondene Juno og New Horizons.

Du kan følge OSIRIS-REx på Twitter 🙂

Les mer:

Hovedbilde: Nærbilde av Bennu (NASA/Goddard/University of Arizona)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.