Bokomslag for astronomibøker

Jeg tar en titt på hvordan populærvitenskapelige astronomibøker ser ut.

Jeg har alltid syntes at det er gøy med bokdesign, kanskje fordi jeg alltid har vært opptatt av bøker. Før jeg bestemte meg for å studere astrofysikk, studerte jeg grafisk design, og drømmen var da å jobbe som bokdesigner. Etter designstudiene var jeg til og med på jobbintervju hos Penguin Books i London, som jeg anså som drømmejobben! Heldigvis ble det ikke noe av – kan jeg si nå – slik at jeg gikk videre med å studere astrofysikk i stedet og har endt opp der jeg er i dag 🙂

Nå som jeg holder på å skrive min en egen bok, er jeg blitt ekstra observant på hvordan bokomslag for astronomibøker ser ut. Forrige uke hadde jeg møte med forlaget mitt hvor vi diskuterte design på bokomslaget. Det var veldig gøy! Jeg gleder meg til å se – og vise frem! – det endelige resultatet.

I dette innlegget ser jeg på noen av designklisjeene blant astronomibøker, samt noen mer originale eksempler.

Klisjé 1: Stjernetåke

Det er ikke så rart at man er fristet til å putte en stjernetåke på et bokomslag. Stjernetåker er tross alt noe av det vakreste som finnes. Og når man ser en stjernetåke på et bokomslag, forstår man umiddelbart at det er snakk om en bok som handler om verdensrommet. En stjernetåke kommuniserer derfor veldig effektivt, og deres skjønnhet kan få oss til å drømme oss bort. Men stjernetåker er kanskje ikke det mest spennende motivvalget når det blir for mange eksempler på bøker som har valgt å gjøre det samme.

Klisjé 2: Menneske under stjernehimmelen

Vi ser universet fra vårt perspektiv her på Jorden. Det er vi som finner ut ting om universet. Det er vi som lever i universet. I hverdagen vår er det vi som er universets midtpunkt. Da er det ikke så underlig at noen velger å vise et bilde av et menneske som står under nattehimmelen på forsiden av en astronomibok, for dette er en situasjon vi kan kjenne oss igjen i. Det plasserer oss i universet, fremfor at universet skal være noe alt for abstrakt og fjernt. Det er sånn sett et godt motiv. Men igjen har også dette motivvalget kanskje blitt brukt for mye nå.

Grafiske bokomslag

Noen er så vågale at de ikke putter bilder av universet på bokomslaget i det hele tatt, men heller bruker grafiske, tegnede elementer. Jeg kaller det «vågalt» fordi universet er så vakkert at det er vanskelig å matche eller overgå ved bruk av grafiske elementer, og derfor er det tryggeste å bare ty til et bilde av noe i universet. Å bruke grafikk i stedet er derfor et designvalg som er mer overraskende og spennende, fordi det ikke er åpenbart å gjøre. Her er noen stilige eksempler på grafiske bokomslag:

Noen favoritter

Til slutt vil jeg vise frem noen astronomiske bokomslag som jeg syns er fine eller interessante eller originale på en eller annen måte. Jeg har egentlig ikke så mange favoritter å vise frem, og skulle gjerne hatt flere …

Universe: Jeg liker dette bokomslaget fordi det drar meg inn, samtidig som det viser hvor enormt og svimlende universet kan være. Omslaget er fargerikt og stilig, og kombinerer fotografier med grafiske former.

Universal: A Guide to the Cosmos: Dette bokomslaget fascinerer meg fordi det er så annerledes og mystisk. En gate med parkerte biler er ikke det første man tenker på når man skal lese en bok som heter A Guide to the Cosmos. Og de abstrakte formene i forkant av bildet er underlige – hva er det de betyr? I tillegg har boken metallisk trykk på omslaget, noe som alltid er stas å se på en bok.

Aliens: Denne boken om romvesener er stilig av flere grunner. Jeg liker hvordan typografien brukes for å gi et abstrakt bilde av et utenomjordisk vesen, i stedet for at bokomslaget går for den typiske klisjéen av hvordan romvesener ser ut (?). Det som er grønt på fronten er printet i metallisk farge, OG boksidene er grønne på kanten! Skikkelig kult.

* * *

Hvilke astronomibøker syns du har fine omslag?

Se hvilke bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.