Astronomikvinner (12): Carolyn Porco

Astronomihistorien kryr av innflytelsesrike mannlige astronomer. Men hva med kvinnene? Jeg tar for meg kvinner som har bidratt til astronomihistorien. Denne gangen skal det handle om planetforsker Carolyn Porco.

Carolyn Porco ble født i New York i USA i 1953. Hun har selv sagt at det var hennes fascinasjon for religion og eksistensielle spørsmål som førte henne videre til astronomien, og hun la religion bak seg. Hun fullførte doktorgraden sin i planetologi ved Caltech i 1983, hvor hun hadde forsket på Voyager-sondens data fra Saturns ringer. Videre skulle hun bli ekspert på planetariske ringsystemer.

En reise ut i det ytre solsystemet

Etter doktorgraden ble Carolyn en del av avbildningsteamet til Voyager-programmet. Voyager-programmet bestod av de to romfartøyene Voyager 1 og Voyager 2 som ble sendt utover i solsystemet for å besøke de fire store gassplanetene som befinner seg der. På 1980-tallet var disse planetene stilt opp på en slik måte at vi kunne besøke dem på rad og rekke.

Begge romfartøyene besøkte Jupiter og Saturn, mens Voyager 2 også besøkte Uranus og Neptun, som vi da besøkte for aller første gang. Nå er de to romfartøyene fortsatt på vei utover i solsystemet, i to forskjellige retninger. Carolyn var spesielt aktivt i Voyager 2 sin utforskning av Uranus og Neptun i henholdsvis 1986 og 1989.

Carolyn under den siste Neptun-relaterte Voyager-pressekonferansen i 1989. Bilde: carolynporco.com

I 1990 ble Carolyn leder for avbildningsteamet til oppdraget Cassini-Huygens hvor Cassini skulle sendes i bane rundt Saturn og Huygens skulle lande på Saturn-månen Titan. Hun var blant annet involvert i designingen av kameraet som skulle være med ombord. Teamet hennes oppdaget syv nye måner rundt Saturn, samt flere nye ringer. Teamet hennes oppdaget også hydrokarbonhav på Titan og vanninnholdige geysirer på overflaten til månen Enceladus.

Carolyn har også vært en del av avbildningsteamet til romfartøyet New Horizons. Nå jobber hun som forsker ved Space Science Institute i Boulder, Colorado i USA med spesielt fokus på Enceladus.

Carolyn under Star Talk Live I 2017. Bilde: Elliot Severn

Ikoniske bilder

Carolyn deltok i planleggingen og utførelsen av fotograferingen av planetene i solsystemet som ble tatt med Voyager 1 mens romfartøyet var på vei utover i solsystemet. Det mest kjente bildet er «Pale Blue Dot» av Jorden:

Dette bildet, kalt «Pale Blue Dot», ble tatt av Voyager 1 i 1990. Den lille prikken som er sirklet inn er Jorden. Bilde: NASA/Wikipedia Commons

Hun foreslo også å avbilde de andre planetene fra samme avstand på seks milliarder kilometer fra Jorden, som resulterte i kollasjen kalt «Portrait of the Planets».

Portrait of the Planets (trykk på bildet for å lese mer). Bilde: NASA/JPL

Carolyn stod også bak bildet «The Day the Earth Smiled», vist nedenfor, som ble tatt av Cassini da romfartøyet befant seg i bane rundt Saturn. Bildet viser Saturn perfekt opplyst av Solen som skjuler seg bak planeten. I bildet kan en rekke andre himmellegemer også ses, blant annet Jorden.

Annotert versjon av bildet «The Day the Earth Smiled» (trykk på bildet for å lese mer og se større versjon). Bilde: NASA/JPL-Caltech/SSI

Annet

Carolyn har vært rådgiver for NASA, samt for filmene Contact (1997) og Star Trek (2009). Hun dukker stadig opp i dokumentarer og holder en del foredrag. Hun har blant annet holdt TED-foredragene This is Saturn (2007) og Could a Saturn Moon Harbor Life (2009).

Carolyn Porco under et TED-foredrag. Bilde: Flirck/advencap (bildet er klippet)

I 2012 kåret Time Magazine henne til 25 Most Influential People in Space. Asteroiden 7231 Porco er oppkalt etter henne. DU kan følge Carolyn på Twitter.

* * *

«My mental life is spent elsewhere – it’s spent in the outer solar system.»
– Carolyn Porco

Tidligere innlegg i Astronomikvinner-serien:

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av Tim Park (brukt med tillatelse), fonten er Existence Light

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.