Nye astronomitermer – stjerner, planeter og sorte hull

Nå er det lagt ut en ny bolk med fagtermer i den astronomiske ordlisten! Denne gangen har det vært hovedfokus på stjerner, planeter og sorte hull.

Nylig møttes jeg og to astrofysikere for fjerde gang for å fortsette arbeidet med en norsk-engelsk astronomisk ordliste som vi utvikler i samarbeid med Språkrådet. I første runde tok vi for oss fagtermer innen kosmologien, og i andre runde tok vi for oss fagtermer tilknyttet galakser. De to siste gangen har vi for det meste holdt oss på en litt mindre skala, nemlig forskjellige småobjekter i solsystemet og stjerner. Nå har vi fått på plass over 100 termer i den astronomiske termwikien!

Stjernenes mange liv

Ser man bort fra Jorden og Månen, er stjerner de astronomiske objektene vi er mest vant til å se på himmelen. Solen er én av dem. Stjerner lever spennende liv hvor de går gjennom ulike faser og kan møte ulike skjebner, som alle har forskjellige navn. Da er det viktig å være enig om nøyaktig hva det er ved de ulike livsstadiene som fagtermene refererer til. De nye termene inkluderer protostjerne, brun dvergstjerne, hovedseriestjerne, rød dvergstjerne, rød kjempestjerne, hvit dvergstjerne, nøytronstjerne, pulsar, og stellart sort hull.

En stjernes utvikling. Illustrasjon: ESO

I tillegg har vi tatt for oss forskjellige stjernetåker. Det finnes hovedsakelig tre typer stjernetåker: absorpsjonståker, emisjonståker og refleksjonståker. Forskjellen på disse er hvordan de lyser, som du kan lese mer om i stjernetåke-artikkelen hos Store norske leksikon, som jeg har vært med å skrive.

Katteøyetåken. Bilde: NASA/CXC/SAO (røntgen) og NASA/STScI (synlig lys)

Vi har også sett på ulike samlinger av stjerner. For stjerner eksisterer ikke nødvendigvis alene. De kan ha en partner, det vil si at de to stjernene utgjør et dobbeltstjernesystem. Hvis det er flere stjerner enn to som holder sammen, kaller vi det et stjernesystem – så lenge det ikke er snakk om veldig mange stjerner. Hvis det er snakk om mange stjerner, har vi med en åpen stjernehop eller en kuleformet stjernehop å gjøre.

De forskjellig planettypene

Det finnes to typer planeter: steinplaneter og gassplaneter. Navnet avslører hovedforskjellen på dem. Steinplaneter består hovedsakelig av stein, mens gassplaneter består hovedsakelig av gass. Men det er en størrelsesforskjell på planettypene også. Steinplaneter er små, mens gassplaneter er store. Gassplaneter kalles derfor også «gasskjemper».

Se for eksempel på solsystemet vårt hvor det er fire små steinplaneter nærmest Solen, og fire store gassplaneter lenger ut i solsystemet:

Solen og planetene vist med riktig størrelsesforhold. Avstandene i illustrasjonen er mye kortere enn i virkeligheten. Bilde: Wikipedia Commons

Andre planet-relaterte termer vi har sett på, inkluderer protoplanetarisk skivedvergplanet, planetarisk ringsystem, planetsystem og ekstrasolar planet.

Meteorsvermer og annet smågrums

Vi går inn i den tiden av året nå hvor det er flere flotte meteorsvermer som venter, som for eksempel Geminidene og Leonidene. Relatert til meteorsvermer har vi annet kosmisk smågrums som trenger å defineres: meteoroide, meteor og meteoritt. Den samme klumpen med stein kan være meteoroide, meteor og meteoritt på ulike tidspunkter i livet sitt, men hva den er akkurat nå er avhengig av hvor den befinner seg: i verdensrommet, på vei gjennom atmosfæren eller på bakken her på Jorden.

Meteorsvermen Perseidene. Bilde: Jay Huang

Digital ordliste

Astronomitermene vi oversetter finner du i Språkrådets TermWiki, hvor du også kan finne ordlister for andre fagfelt. Termwikien vil bli oppdatert etterhvert som vi går igjennom flere termer. Sjekk hvilke termer vi har sett på så langt! Jeg skal si ifra når neste bolk med termer blir lagt ut, som sannsynligvis blir mot slutten av året en gang.

Du er velkommen til å foreslå fagtermer som burde være med i ordlisten eller komme med innspill til fagtermene som allerede er oversatt – det er bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor 🙂

Hovedbilde: Hestehodetåken er fra Pexels, fonten er Caviar Dreams

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.