Bok: «The Astronomy Book»

En guide gjennom astronomien og astronomihistorien.

The Astronomy Book er en fargerik og stilig bok som tar med leseren på en reise gjennom kosmos. Denne boken er litt annerledes enn andre astronomibøker fordi den tar for seg astronomiske oppdagelser i kronologisk rekkefølge utifra når oppdagelser ble gjort, fra 600 fvt. og frem til i dag. Boken går fra den tiden da man trodde at Jorden ikke bevegde seg, at alt i universet bevegde seg rundt Jorden, og man egentlig ikke visste hva som var der ute – frem til alt det vi vet om universet i dag.

Boken

The Astronomy Book er en del av DKs «Big Ideas Simply Explained»-serie og tar for seg rundt 100 av de største ideene innen astronomien. Boken er relativt tykk med sine 352 sider og er godt krydret med grafikk, bilder og sitater.

Boken er fra 2017, så den er såpass oppdatert at den inkluderer oppdagelsen av gravitasjonsbølger. Du kan bla i innholdsfortegnelsen og noen av de første sidene i boken på Amazon.

Hvert kapittel starter med en tidslinje som raskt tar for seg noen av høydepunktene i det kommende kapittelet, slik at man får litt oversikt og kontekst før man fordyper seg i detaljene.

Deretter kommer sidene som presenterer forskjellige «ideer» for den aktuelle epoken i astronomihistorien. Her er noen eksempler fra forskjellige deler av boken:

Min favoritting med boken er «In context»-boksene (i grått) som akkompagnerer hver idé eller oppdagelse som beskrives i boken. I denne boksen står det listet opp hvilke hendelser som ledet opp til oppdagelsen og hvilke hendelser som har skjedd i tiden etterpå. I tillegg står det hvilken astronom som har spilt den største rollen i forbindelse med akkurat den oppdagelsen. Det setter ting i kontekst på en ryddig måte og kan lede leseren til andre oppdagelser som er omtalt i boken innenfor samme tema. Her hadde det naturligvis vært fint med en sidehenviselse til hvor disse andre oppdagelsene er nevnt i boken.

Innimellom brytes sidene opp med grafiske oppslag som presenterer noen ekstra store ideer:

Dommen

The Astronomy Book er skrevet slik at den kan leses og forstås av alle. Den fungerer sånn sett som en introduksjon til astronomien for deg som ikke nødvendigvis kan så mye om universet fra før. Boken dekker et bredt spekter av temaer og gir et ganske totalt bilde over fagfeltet, og kan bli ganske detaljert til tider.

Dette er boken for deg som ikke bare er interessert i astronomi, men som også syns den historiske utviklingen er spennende. Ved å inkludere det historiske perspektivet gir boken et innblikk i hvordan astronomien har utviklet seg over tid og hvordan astronomer jobber. Dersom du ikke er så opptatt av historien, kan nok denne boken bli noe langdryg å lese fra perm til perm, eller den kan virke uoversiktlig, ettersom innholdet er presentert kronologisk fremfor tematisk.

Visuelt sett er boken utrolig stilig og fargerik, som gjør den artig å bla i. Boken har mange illustrasjoner for bedre å forklare de forskjellige konseptene og mange flotte bilder.

Alt i alt en fin bok om verdensrommet! Jeg har ikke lest hele boken ennå og gleder meg til å bla mer i den.

* * *

Har du lest denne boken, eller har du planer om det?

Se hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.