BepiColombo skal til Merkur med norsk teknologi

Oppskytningen av BepiColombo nærmer seg!

Den 20. oktober skal romfartøyet BepiColombo sendes mot Merkur, den minst utforskede steinplaneten i solsystemet vårt. Det blir en lang ferd som vil ta rundt syv år. Med seg ombord har BepiColombo litt norsk teknologi.

Norsk romteknologi

BepiColombo vil få energi via solcellepaneler. Det mangler i alle fall ikke på sollys når man reiser så nærme Solen. Utfordringen er at forholdene kan bli ganske ekstreme fordi det kan bli for varmt.

Kongsberg Space & Surveillance har lagd mekanismene som brukes til å snu solcellepanelene vekk fra Solen for å hindre at de blir for varme. Dette er ikke første gang Kongsberg Space & Surveillance leverer denne teknologien til satellitter og romfartøy – du kunne blant annet finne teknologien på romfartøyet Rosetta.

En annen norsk bedrift, Integrated Detector Electronics AS (IDEAS), har lagd en sensor for BepiColombo som måler strålingen ombord. Ved Merkur er strålingen fra Solen rundt ti ganger sterkere enn strålingen vi mottar ved Jorden. IDEAS har også levert sensorer til andre satellitter og romfartøy.

Et tredje selskap, CMR-Prototech, har levert hele 87 simuleringsenheter til BepiColombo-oppdraget. Dette er enheter som er blitt brukt til å gjøre tester på bakken for å sjekke at romfartøyet vil operere som det skal etter at det er blitt skutt opp i rommet.

BepiColombo testes før oppskytning. Bilde: ESA

Forskere ved Fysisk institutt ved UiO har vært med å utvikle og teste elektrisk felt-sensoren MEFISTO (Mercury Electric Field In-Situ Tool) som finnes ombord BepiColombo. Etter hvert vil forskerne jobbe med dataene som kommer fra BepiColombo for blant annet å lære om interaksjoner mellom Merkur og solvinden. For å være klare for dataene som kommer, gjør de simuleringer i samarbeid med japanske forskere. Blant annet simulerer de hvordan BepiColombo vil påvirke plasmaen rundt romfartøyet, slik at de best mulig kan forstå resultatene de etter hvert vil få fra målingene som blir gjort.

Norge og ESA

Norske bedrifter kan få industrikontrakter som de nevnt ovenfor fordi Norge er medlem av Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), som sammen med japanske JAXA står bak romfartøyet BepiColombo. Les mer om Norges samarbeid med ESA på sidene til Norsk romsenter.

* * *

BepiColombo er planlagt oppskutt kl. 03:45 om natten den 20. oktober. Skal du følge med på oppskytningen?

Hovedbilde: illustrasjon av BepiColombo ved Merkur (ESA/ATG medialab og NASA/JPL)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.