Boklansering og samtale om lys og vitenskap

I går hadde Realfagsbiblioteket lansering av bok om lyset med vitenskapelig samtale om hva lyset har lært oss naturen, hvor jeg var med i samtalen.

I går var det lansering av den populærvitenskapelige boken Lys. En fortelling om regnbuen og nordlyset, flammene og ildfluene, og menneskets kamp for å holde mørket tilbake. Boken er skrevet av fysiker og klimaforsker Bjørn H. Samset som nylig ble tildelt Forskningsrådets formidlingspris for 2018. Han er en fantastisk vitenskapsformidler, enten det er i radio, på TV eller i avisen. Lansering av boken fant sted hos Realfagsbiblioteket ved UiO, og Bjørn ville ha med meg på programmet!

Lysets hemmeligheter

I stedet for å stå og snakke masse om sin egen bok, inviterte Bjørn en biolog, en fysiker og en astrofysiker til en samtale om hva lys har lært oss om verden rundt oss. Dette panelet bestod av henholdsvis Dag O. Hessen, Arnt Inge Vistnes og meg! Bjørn kunne lett ha fått med seg en professor i astrofysikk i stedet, så jeg syns det var veldig stas å bli spurt. Det er dessuten stas å kunne sørge for en kvinneandel i panelet.

Etter å ha fortalt litt om hva lyset har lært oss om universet (som er nesten alt), ble samtalen avrundet med spørsmålet: Hva kan lyset fortsatt lære oss?

Du kan se opptak fra arrangementet her:

Det er litt underlig å se bilder fra foredraget hvor jeg sitter sammen med disse eminente herremennene. Både Bjørn og Dag har sikkert mange sett på TV i forskjellige vitenskapelige sammenhenger (for de er skikkelig dyktige formidlere!) og Arnt Inge hadde jeg som foreleser for noen år siden. Så det er litt surrealistisk, men veldig hyggelig. Håper de som kom – og spesielt Bjørn – syns det ble en fin boklansering!

Fra venstre: Bjørn Samset, Dag O. Hessen, meg og Arnt Inge Vistnes.

Boken

Nå har jeg fått et eksemplar av boken og gleder meg til å lese den! Jeg er i skikkelig «populærvitenskapelig bok»-modus for tiden, så det var midt i blinken å få denne nå. På vaskeseddelen til boken står det:

I denne boka får du historien om lyset i sine mange former – som fenomen i naturen og som forutsetning for menneskenes tilværelse. Du får se fargene i all sin prakt og blir kjent med hvordan naturen selv lager lys, fra ild til ildfluer. Du møter mørket, som spiller en viktigere rolle for oss enn mange er klar over. Og du vil få se hvordan lyset har vært vår beste læremester i hvordan naturen fungerer, både på vår egen jord og langt ute i det dype universet.

Bokomslaget er trykket på papir som glitrer i gull og det første som møter deg når du åpner boken en rekke fantastiske bilder av forskjellige lysfenomener. Da er det lett å bli fascinert og motivert for å lese boken 🙂

* * *

Skal du lese denne boken?

Se hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Neste høst er det etter planen jeg som lanserer bok 😉 Mer om dette etter hvert!

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.