NASA 60 år!

Et raskt tilbakeblikk på høydepunktene fra 60 år med romfart.

Den 1. oktober 1958 hadde den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA sin første dag. Siden den gang har NASA skapt historie gang på gang, og fortsetter å være det ledende romfartsbyrået i verden. Her tar jeg en titt på noen av de mest spennende tingene NASA har fått til i løpet av sine første 60 år.

Bemannet romfart

Mange forbinder nok NASA mest med bemannet romfart, dvs. å sende mennesker ut i verdensrommet. NASA sendte sitt første menneske opp i verdensrommet i 1961. I årene som fulgte sendte de mennesker på stadig lengre oppdrag i rommet for å forberede seg på en månelanding.

Månelanding

Astronaut Buzz Aldrin fotografert på Månen under Apollo 11-ferden av Neil Armstrong som reflekteres i visiret. Bilde: NASA.

I 1962 holdt president John F. Kennedy sin «We choose to go to the Moon»-tale, som satte målet om å sende mennesker til Månen innen utgangen av 1960-tallet. I 1969 landet de første menneskene på Månen med Apollo 11. Det ble totalt gjort seks landinger på Månen hvor 12 mennesker fikk gått på overflaten. Den siste månelandingen skjedde i 1972. Siden den gang har ikke et menneske satt en fot på et annet himmellegeme.

Romfergene

Romfergen Endeavour (STS-118) ankommer oppskytningsplattformen ved Kennedy Space Centre. Bilde: NASA

I 1981 startet NASA romferge-programmet sitt. Romfergene var flylignende, gjenbrukbare romfartøy som ble brukt til å frakte mennesker, last og satellitter til verdensrommet. De fem romfergene som ble brukt i rommet har vært gjennom totalt 135 ferder og fraktet i alt 355 astronauter ut i verdensrommet.

Den internasjonale romstasjonen

ISS avbildet fra romfergen Atlantis i 2010. Bilde: NASA

Den internasjonale romstasjonen (ISS) ble påbegynt i 1998 og har vært under stadig utvikling og utvidelse siden den gang. ISS er et samarbeidsprosjekt mellom de fem romfartsorganisasjonene NASA (USA), Roscosmos (Russland), JAXA (Japan), ESA (Europa) og CSA (Canada). ISS er delt inn i en russisk og en amerikansk del. Romstasjonen er bemannet til enhver tid og blir brukt til å utføre en rekke vitenskapelig eksperimenter i vektløshet. Blant annet brukes ISS til å utforske hvordan mennesker tåler å leve i verdensrommet over tid.

NASA har lagd denne videoen om bemannet romfart:

Utforskning av solsystemet

I løpet av sine 60 år har NASA skutt opp en rekke satellitter for å utforske ulike deler av solsystemet vårt. NASA er alene om å ha svingt innom alle planetene i solsystemet, samt besøkt måner, asteroider og dvergplaneter, og studert Solen. På denne måten har NASA gjort oss kjent med vårt kosmiske nabolag.

Mars

Mars. Bilde: NASA/JPL/USGS

Mars er det mest utforskede objektet i solsystemet. Dit er det blitt sendt mange satellitter og rovere, og enda flere skal det bli. De første nærbildene av planeten ble tatt av NASA med satellitten Mariner 4 allerede i 1965. NASA landet på den røde planeten for første gang i 1976 med Viking 1 og Viking 2. Siden den gang er det blitt sendt flere banefartøy og landingsfartøy dit. I skrivende stund har NASA roverne Opportunity og Curiosity på overflaten, samt banefartøyene 2001 Mars OdysseyMars Reconnaissance Orbiter og MAVEN rundt planeten.

Gasskjempene

Gasskjempene – Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun – ble først besøkt av NASA-sondene Pioneer og Voyager på 1970-tallet mens disse sondene suste utover i solsystemet. I ettertid har Jupiter og Saturn fått besøk av sine egne, dedikerte NASA-satellitter. I skrivende stund befinner Juno seg rundt Jupiter og Cassini avsluttet nylig sitt oppdrag rundt Saturn. Disse oppdragene har gitt oss fantastiske bilder og informasjon om disse to gasskjempene. Uranus og Neptun har fortsatt til gode å få sine egne satellitter på langvarig besøk.

Pluto og ytterkanten av solsystemet

Pluto fotografert av New Horizons i 2015. Bilde: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

I 2015 sørget NASA-romsonden New Horizons for det første nærbildet av dvergplaneten Pluto, som frem til da bare hadde sett ut som noen piksler for oss. Nå er New Horizons på vei videre utover i solsystemet for å studere objekter i Kuiperbeltet.

Voyager-sondene har siden sine besøk hos gassplanetene beveget seg ut av solsystemet og er i ferd med å utforske det interstellare rom – rommet mellom stjernene.

Solen

Solen. Bilde: NASA/SDO (AIA)

NASA har gjennom flere romobservatorier som SOHO og Solar Dynamics Observatory gitt oss et fantastisk innblikk i Solen og dens aktiviteter, og hvordan Solens utbrudd henger sammen med romvær. Med Parker Solar Probe som nylig ble skutt opp, skal vi lære enda mer!

Utforskning av universet

Gjennom en rekke romteleskoper og satellitter har NASA avslørt et helt univers utenfor solsystemet vårt. Vi har lært om universets historie fra det store smellet frem til i dag, og vi har fått se utrolige bilder av de ulike typene objekter som finnes der ute.

The Great Observatories

Hubble-teleskopet.

1990-tallet var tiden for de store, revolusjonerende romteleskopene som skulle gi oss et helt nytt innblikk i universet. NASAs «Great Observatories» inkluderer Hubble-teleskopet som ser synlige bølgelengder, gammateleskopet Comptonrøntgenteleskopet Chandra og det infrarøde Spitzer-teleskopet.

Ved hjelp av disse teleskopene har NASA studert mørk materie, sorte hull, stjernetåker, supernovaer og galakser.

Den kosmiske bakgrunnsstrålingen

Endring i detaljnivået på den kosmiske bakgrunnsstrålingen over tid. Figur: NASA/JPL-Caltech/ESA.

Med satellittene COBE og WMAP var NASA først ute med å kartlagge den kosmiske bakgrunnsstrålingen. Utifra disse observasjonene har astronomer kunnet forstå bedre hvordan universet har utviklet seg og hva det består av, samt måle mer nøyaktig enn tidligere hvor gammelt universet er.

Eksoplaneter

Figur: NASA

NASAs eksoplanetjeger Kepler har stått for de fleste eksoplanet-oppdagelsene så langt. NASAs nyoppskutte satellitt TESS skal finne enda flere. Målet er å forstå hvordan planeter dannes, samt finne planeter som kan ligne på Jorden og som potensielt kan ha liv på seg.

NASA har lagd denne videoen om sin utforskning av solsystemet og universet:

Jordobservasjoner

NASA handler ikke bare om verdensrommet. En svært viktig del av det de holder på med, er å observere Jorden. Dette begynte de med for alvor på 1980-tallet.

Det synes nesten ikke å være grenser for hva satellitter kan brukes til å kartlegge fra verdensrommet. Ved å bruke satellitter kan vi kartlegge en rekke ulike fenomener og holde øye med endringer som foregår på Jorden fra dag til dag og over tid. Man kan følge med på landområder, biosfæren, atmosfæren, havene, klima, osv.

Bilde: NASA Earth Observations

NASA har lagd denne videoen om sitt arbeid med jordobservasjoner:

Fremover

60 år har gått og vi får håpe at det blir minst 60 nye år med NASA. NASA har allerede mange planer for fremtiden. I tillegg til å fortsette med jordobservasjoner, teknologiutvikling og nærstudier av Mars, er det snakk om å bygge en romstasjon rundt Månen som en forberedelse på en ferd til Mars. NASA holder i skrivende stund på å utvikle sin nye tungløfts-bærerakett Space Launch System og romfartøyet Orion som skal frakte mennesker til Månen og til Mars.

Andre ting vi har i vente er oppskytningen av James Webb-teleskopet som skal studere solsystemet og universet. I tillegg skal Europa Clipper gjøre den første nærstudien av Jupiters ismåne Europa for å se om forholdene kan ligge til rette for liv der.

* * *

Lær mer om hva NASA har holdt på med de siste 60 årene på nasa.gov/60 eller sjekk ut artikkelen om NASA hos Store norske leksikon som jeg nylig ga en skikkelig oppdatering ✨

Hva syns du er det kuleste NASA har gjort? Og hva gleder du deg mest til fremover?

Hovedbilde: Satt sammen av forskjellige bilder fra NASA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.