Månedens bilde: Hayabusa2 og asteroiden Ryugu

En asteroidelanding er rett rundt hjørnet!

I skrivende stund befinner romfartøyet Hayabusa2 seg ved asteroiden Ryugu. Romfartøyet er sendt opp av den japanske romfartorganisasjonen JAXA og skal hente med seg prøver fra asteroiden tilbake til Jorden igjen for å bidra til å løse noen uløste kosmiske mysterier.

Dette nye bildet (vist ovenfor) viser Hayabusa2 som fotograferer sin egen skygge mot asteroidens overflate. Romfartøyet ser så lite ut mot asteroiden og man får lyst til å heie den videre på ferden!

Oppdraget

Hayabusa2 er etterfølgeren til Hayabusa (japansk for «falk») som returnerte til Jorden med prøver fra asteroiden Itokawa i 2010. I likhet med forgjengeren sin, bærer Hayabusa2 på en rekke instrumenter for å studere asteroiden den befinner seg rundt, samt landingsenheter. Det som er annerledes denne gangen er at Hayabusa2 sine landingsenheter består av fire små rovere som skal forflytte seg rundt på asteroidens overflate og utforske den. Disse skal slippes fra rundt 60 meters høyde.

De to første roverne ble sluppet ned i dag! Nå venter vi bare på å høre hvordan det gikk.

Logoen til Hayabusa2. Bilde: JAXA

Asteroiden Ryugu

Ryugu er en jordnær asteroide som er rundt 1 km stor og som har en diamantlignende form (se bildet lenger ned). Asteroiden består i stor grad av karbon og er dermed kategorisert som en C-type-asteroide. Denne typen asteroide er tenkt å inneholde organisk materiale og vann. Dette er første gang en asteroide av C-type besøkes.

Ved å studere denne typen asteroide skal Hayabusa2 utforske mysteriet rundt hvor Jordens vann og liv kom fra, samt lære mer om Jordens dannelse. Asteroider er rester etter solsystemets dannelse og kan derfor gi ledetråder til hvordan situasjonen var da Jorden ble dannet.

Asteroiden Ryugu fotografert av Hayabusa2 i juni 2018. Bilde: JAXA

Ryugu ble først oppdaget i 1999. Asteroiden bruker 16 måneder på å fullføre et baneomløp rundt Solen. Den kan komme så nærme Jorden som bare 0,23 ganger Månens avstand. Hayabusa2 ankom asteroiden den 27. juni 2018.

Veien videre

Romfartøyet og dens rovere skal studere asteroiden i 1,5 år og ta flere prøver fra asteroiden før romfartøyet returnerer til Jorden. Hayabusa2 skal forlate asteroiden i desember 2019 og lande på Jorden i desember 2020.

Du kan følge oppdateringer fra Hayabusa2 på Twitter. Skal du følge med på Hayabusa2 sin ferd?

Oppdatering (23. september): Den første asteroidelandingen av to av Hayabusas rovere var vellykket! Her er et bilde fra overflaten:

Bilde fra asteroiden Ryugu tatt av en av Hayabusa sine rovere under et hopp rundt på overflaten. Bilde: JAXA

Les mer:

Hovedbilde: JAXA

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.