Kavliprisen og -banketten 2018

Årets Kavlipris er delt ut og jeg har vært på bankettmiddag i Rådhuset!

Kavliprisen er en forskningspris som deles ut annen hvert år i Oslo. Prisen deles ut innen tre fagfelter – astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap – «the biggest, smallest, and most complex scales». Hvert av de tre fagfeltene tildeles 1 million dollar, og prisutdelingen markeres med en rekke arrangementer i Oslo og Trondheim.

Årets prisvinner innen astrofysikk

Årets vinner innen astrofysikk er Ewine van Dishoeck fra Nederland. Hun forsker på stjernetåker og det interstellare mediet. Hun har også vært involvert i utviklingen av ALMA-teleskopet til European Southern Observatory (ESO).

van Dishoeck får prisen «for her combined contributions to observational, theoretical, and laboratory astrochemistry, elucidating the life cycle of interstellar clouds and the formation of stars and planets».

Her er en kort video om van Dishoeck og forskningen hennes:

Du kan lese mer om henne her og se alle prisvinnerne her.

Bankettmiddag

I forbindelse med Kavliprisen er det en uke med arrangementer. Det er prisutdeling, intervjuer, foredrag, samt bankettmiddag på Rådhuset. I 2014 så jeg en rekke av foredragene. I 2016 bodde jeg i København, så da fikk jeg ikke deltatt på noe. Arrangementene er hovedsakelig gratis og åpne for alle, med unntak av slikt som bankettmiddagen hvor man må bli invitert. Og i år fikk jeg invitasjon!

Jeg syns det var så stas med en slik invitasjon at jeg sa ja til å bli med, på tross av at jeg syns det er skummelt å dra på slikt alene hvor jeg ikke vet om jeg kjenner så mange og når det er et sted jeg aldri har vært før. Men det er ikke hver dag man blir invitert til bankett på Rådhuset med selveste kongen, politikere og kjente vitenskapsfolk og vitenskapsformidlere til stede. Og det viste seg å være mange folk jeg kjente der, så det ble en innmari hyggelig kveld ? Det er gøy å pynte seg ordentlig i blant også! Og Rådhuset er helt nydelig.

Her er noen bilder fra kvelden:

Les mer:

Hovedbilde: bakgrunnsbildet viser Kavlipris-banketten i 2014, fotografert av Thomas Barstad Eckhoff

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.