Reisedagbok fra Andøya Space Center (3)

En laserfylt dag på Andøya.

I dag var det andre og siste dag med program hos Andøya Space Center (ASC) for elevene som starter på romteknologi-linjen på Andøy vgs. denne høsten. Jeg har mer eller mindre fulgt introseminaret de har hatt disse to dagene. Denne dagen har bestått av et par foredrag, og etterpå fikk jeg en privat omvisning hos ALOMAR-observatoriet, mens elevene holdt på med sine prosjekter.

Foredrag

Også denne dagen startet med foredrag. Nammo, som jeg var på besøk hos i sommer, hadde et veldig spennende foredrag hvor det ble fortalt om romaktivitetene de driver med, deriblant deres satsning på hybridmotorer og «grønt» rakettdrivstoff i form av hydrogenperoksid. Dagens tradisjonelt brukte rakettdrivstoff er giftige, mens hydrogenperoksid ikke er skadelig for planter, dyr og mennesker. Nå som det blir stadig flere rakettoppskytninger i året på verdensbasis, blir dette bare viktigere og viktigere.

Jeg pratet en del med representanten fra Nammo før og etter foredraget, og fikk lære mer om hvor politisk rominfrastruktur er. Norske romfartsbedrifter kan bare bidra med produkter til prosjekter som Norge er medlem av. For eksempel er Norge medlem av Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA), som gjør det mulig for Nammo å bidra med komponenter til deres Ariane-raketter. Samtidig kan ESA bare bestille produkter fra sine medlemsland, selv om det kan finnes andre bedrifter i verden som kan lage et bedre og billigere produkt. Det koster gjerne en del å være med på prosjekter slik som ESA, så det er gjerne staten som bestemmer hva vi skal være med på. Vi som nasjon tjener vanligvis mer på et slikt medlemskap i form av skapt industri enn vi bruker på å betale for selve medlemskapet.

Omvisning på ALOMAR-observatoriet

ALOMAR-observatoriet (Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research) befinner seg på toppen av et fjell like bak ASC. ALOMAR har en rekke instrumenter, hvor hovedinstrumentene er lidarer. I tillegg har de radarerriometer, m.m.

Om kvelden kan ALOMAR se slik ut (laserne kan også brukes på dagtid):

Bilde: Trond Abrahamsen/ALOMAR

Bilde: Trond Abrahamsen/Andøya Space Center

Observatoriet skyter lasere med ulike bølgelengder mot himmelen for å studere ulike lag av atmosfæren fra rundt 1–100 km høyde. Responsen laserlyset trigger i atmosfæren, fanges opp ved hjelp av teleskoper. På ALOMAR studerer de blant annet skyer, aerosoler, ozon, vinder, temperatur og meteorer. Det meste de holder på med kan sies å være klimarelatert. ALOMAR samarbeider også med ASC i forbindelse med oppskytninger av raketter.

Noen bilder fra omvisningen:

Til høsten skal ALOMAR, i samarbeid med tyske forskere, starte sporing av romsøppel. På sikt kan det kanskje være aktuelt å bruke lasere til å senke romsøppel ned i atmosfæren for å brenne opp, som en metode for å rydde opp litt i verdensrommet rundt Jorden.

Når vi først er inne på lasere: Jeg har tidligere skrevet et innlegg om hvorfor det astronomiske teleskopet Very Large Telescope skyter laser mot himmelen. Lasere er også en del av konseptet bak Breakthrough Starshot – et prosjekt som tar sikte på å sende nanosatellitter til vår nærmeste stjerne.

Dette var utsikten på vei ned fra fjellet etter å ha besøkt ALOMAR:

Utsikt over tettstedet Bleik.

Litt av hvert

Etter ALOMAR-besøket og lunsj, ble det en svipptur innom Andøy vgs. for å prate litt med en lærer der om romteknologi-linjen de tilbyr. Jeg skal skrive et eget blogginnlegg om denne linjen etter hvert.

Tilbake på «hotellet» hos ASC, var dagens program over. Jeg sørget for å få kjøpt en ASC-kopp før folk dro hjem for helgen – jeg må jo ha en slik kopp i samlingen!

Deretter tok jeg meg en spasertur til et utsiktspunkt i nærheten. På veien så jeg en søt røyskatt 😀

Utsikt mot Bleik.

* * *

Programmet er altså over for denne gang. I morgen ettermiddag flyr jeg tilbake til Oslo igjen. Jeg kunne egentlig flydd hjem i kveld, ettersom det ikke skjer noe mer her nå for min del. Men når jeg først skulle reise opp hit tenkte jeg det var lurt å legge inn litt ekstra tid i stedet for å stresse meg hjemover ved første anledning. Det er riktignok litt rart å sitter her og ha Andøya Space Center mer eller mindre for meg selv, nå som folk har dratt hjem for helgen …

Resten av kvelden har jeg egentlig ingen konkrete planer. Sannsynligvis blir det litt jobbing, posting av bilder på Instagram og en del avslapping 🙂 Håper du får en fin helg!

Les mer:

Hovedbilde: Wikipedia Commons

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Vegard sier:

  Morsomt å lese om Andøya-opplevelsene dine, siden jeg var der for få uker siden selv!
  Var du inne på besøkssenteret på ASC, Romskipet Aurora? I så fall, hva synes du om det og simulatoren der du er på forskningsoppdrag?
  Tok for øvrig identisk bilde som deg der du viser utsikten mot Bleik fra nedenfor observatoriet. Fantastiske fjell og natur der!

  1. Artig at du nylig var der selv! Naturen der er helt nyyydelig.

   Jeg prøvde ikke ut Romskipet Aurora dessverre. Hva syns du om det, hvis du prøvde det ut? Jeg føler de kunne gjort mye mer ut av besøkssenteret og skulle ønske at de hadde mer utstilling der.

 2. Vegard sier:

  Selve simulatoren var artig, og spesielt han på 7 syntes det var stas å få være kaptein. Alle hadde ulike roller og måtte samarbeide om å fullføre oppdraget. Enig med deg at besøkssenteret for øvrig kunne vært gjort mye mer ut av. Det var liksom litt halvgjort. Men ungene likte det og vi var der to ganger på grunn av dem 🙂

  1. Så flott at barna likte det 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.