Reisedagbok fra Andøya Space Center (2)

Bli med bak fasaden til Andøya Space Center.

Dette har vært en fullpakket dag på Andøya Space Center (ASC). Dagen har inkludert en rekke foredrag, samt omvisning hos ASC. Jeg har dessuten holdt mitt foredrag. Nå er jeg ganske matt, så da passer det å blogge litt fra dagen som har vært.

Foredrag

Dagen startet med en presentasjon av ASC, samt NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) som er en del av ASC. Hos ASC blir det skutt opp raketter blant annet for NASA.

Deretter ble det en rask introduksjon til telemetri, eller fjernmåling.

Videre ga kommunikasjonssjefen fra Norsk romsenter romfartshistorien på 45 minutter, før hun snakket om «romnasjonen Norge». For vi er faktisk en romnasjon!

Norges romaktiviteter startet på Andøya med oppskytningen av nordlysraketten Ferdinand 1 i 1962. Dette var relativt tidlig ute sammenlignet med mange andre. Den aller første raketten som ble skutt opp, var Sputnik 1 i 1957.

Dagens siste foredrag var mitt foredrag: «Astronomi fra verdensrommet». Jeg fortalte om forskjellen på bakkebaserte teleskop og romteleskoper, og hvorfor det ikke er nok med bakketeleskoper hvis vi skal lære mest mulig om universet. Videre snakket jeg om hvilke baner romteleskoper befinner seg i og hvor i solsystemet vi har sent romfartøy, samt forskjellige romfartøytyper. Jeg avsluttet med å nevne noen fremtidige prosjekter innen romfart som er interessante – og hvor ikke alle nødvendigvis lar seg realisere. Men det er lov å drømme 😉 Jeg tror det gikk greit og elevene var flinke til å stille spørsmål underveis!

Her er noen av lysbildene fra presentasjonen (trykk på bildene for å se større versjoner):

Omvisning

I dag fikk vi også omvisning på området til ASC. Vi fikk se en av oppskytningsrampene, kontrollrommet, m.m. Det er alltid gøy å få se steder som ASC «på innsiden» og jeg blir alltid like overrasket over hvor lite teknologisk og moderne det ofte ser ut.

Oppskytningsrampen skjuler seg inni denne bygningen:

På innsiden ser den slik ut:

En rakett festes under den lange skinnen som vist i dette bildet. Taket kan skyves vekk. Deretter heises hele skinnen opp slik at den peker i den himmelretningen man vil skyte raketten, vist i dette bildet. Og så er det bare å skyte! ? Men først må de passe på at det ikke er noen båter i vannet i området utenfor.

Det finnes et tilsvarende bygg her som NASA har bygd. Men de holder på å klargjøre en rakett der, så vi fikk dessverre ikke komme inn dit.

I stedet bar veien videre til kontrollrommet:

Og deretter rommet hvor forskerne sitter under oppskytning:

Og deretter rommet hvor dataene fra en rakett kommer inn:

Og dét oppsummerer omvisningen! I morgen håper jeg på omvisning et annet sted også. Vi får se hva det blir til.

* * *

I kveld skal jeg slappe av og jobbe litt, og kanskje gå en liten tur i området. Det er jo så vakkert her! Og i morgen venter en ny dag med mer romfart!

Følg meg på Instagram og Snapchat for flere bilder fra Andøya!

Hovedbilde: Wikipedia Commons

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.