Film: «Mission to Mars»

Ikke akkurat den mest vellykkede filmferden til Mars.

Mission to Mars er en av romfartsfilmene jeg vokste opp med, i tillegg til Contact. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har sett den, og jeg så den nylig på nytt. Om dette faktisk er en bra film, kan diskuteres. Det er vel egentlig ikke en veldig bra film, hvis jeg skal være helt ærlig. Men det er et eller annet jeg liker ved filmen likevel som gjør at jeg gjerne ser den om igjen.

Kort om handlingen

Kinoplakaten for «Mission to Mars».

Mission to Mars kom på kino i 2000, så det har allerede begynt å bli en gammel film. Filmen oppsummeres slik: Når den første bemannede ferden til Mars møtes med en katastrofal og mystisk katastrofe etter å ha rapportert om noe uidentifiserbart, blir en redningsferd sendt til Mars for å undersøke tragedien og bringe overlevende tilbake til Jorden.

Filmens handling minner til en viss grad om The Martian: Noe går gærent med den første bemannede ferden til Mars og overlevende må reddes tilbake til Jorden igjen. Hovedforskjellen er at The Martian forsøker å holde seg mest mulig innen virkelighetens rammer, mens Mission to Mars til syvende og sist er en svært urealistisk science fiction-film.

Menneskehetens første Mars-landing er satt til år 2020 i Mission to Mars og gjøres ikke noe nummer ut av i filmen i det hele tatt. Filmen starter med en hagefest kvelden før oppskytning, hvor vi blir litt kjent med karakterene, og deretter er plutselig astronautene på Mars hvor de undersøker planeten, uten at det tilsynelatende er noen «big deal». I denne filmen er det redningsaksjonen – den andre ferden til Mars – som får all oppmerksomheten.

Etter den innledende hagefesten, er det ikke noe mer handling fra Jorden. Vi får ikke se noen responser fra Jordens befolkning på Mars-landingen eller på redningsaksjonen. Mens bemannet romfart gjerne blir sett på som en aktivitet som kan virke samlende på Jordens befolkning, og som kan vekke begeistring, håp og bekymringer, fremstår astronautene i Mission to Mars tidvis som en vennegjeng som farter rundt i solsystemet og gjør sin egen greie, uten noen relasjon til livet på Jorden.

Dommen

Mission to Mars er en science fiction-film som raskt sklir ut i det urealistiske og usannsynlige. Filmen har noen interessante ideer, men litt for mange mangler. I blant gjør astronautene dumme valg, når de burde være smarte nok til å vite bedre. Ellers har filmen noen logiske brister man kan bli frustrert av, og løsningene på problemstillingene som oppstår er litt for enkle.

Mars-landskapet i filmen er flott og musikken til Ennio Morricone er nydelig. Dialogen i filmen kan derimot være ganske «cheesy» til tider. Kvaliteten på dialogene og skuespillet er generelt lavmåls, selv om vi på rollelisten finner skuespillere som Tim Robbins, Gary Sinise og Don Cheadle. Men det er nok det klisjéfylte manuset og de lange pausene som er hovedproblemet.

Filmen fikk i stor grad negative anmeldelser da den kom, og jeg kan forstå det, selv om jeg syns det er en artig film å se på. Med mindre du er veldig interessert i Mars og/eller romfart, er ikke Mission to Mars en film som er verdt å bruke tiden din på. Dersom du skal se én Mars-film, er det The Martian som gjelder, som er en veldig god film, romfart eller ei.

Her er trailer for Mission to Mars (både filmen og traileren bærer preg av å være lagd for snart 20 år siden):

Hva syns du om Mission to Mars?

Les mer:

Sjekk ut andre filmer jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen film ?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.