Ekstragalaktisk musikk

Hubbleteleskopets mest kjente bildet er blitt gjort om til musikk.

I 2004 tok Hubbleteleskopet bildet som har fått navnet Hubble Ultra-Deep Field (HUDF), som er «oppfølgeren» til bildet Hubble Deep Field. HUDF er et bilde av en bitteliten flekk på himmelen som er så liten at det knapt er stjerner der. Dette gjør det enklere å se lyssvake objekter. Det endelige bildet av dette mørke området viste seg å inneholde rundt 10 000 galakser! Noen av disse galaksene er de yngste og fjerneste galaksene som er observert. Og det kan man lage musikk av!

Galakseavstander og musikk

Galaksene som er avbildet i HUDF befinner seg i ulike avstander fra oss. De fjerneste galaksene sendte ut lyset sitt for 13 milliarder år siden, da universet fortsatt var i sin spede barndom.

Dette bildet av Hubble Ultra Deep Field ble presentert i 2014. Det er satt sammen av bilder tatt i 2002 og 2012. Trykk på bildet for å lese mer. Bilde: NASA, ESA, H. Teplitz og M. Rafelski (IPAC/Caltech), A. Koekemoer (STScI), R. Windhorst (Arizona State University), og Z. Levay (STScI)

Astronomer har regnet ut avstanden til de fleste av galaksene som inngår i bildet. Ved å angi en tone for bestemte avstander, kan et galaksebilde omgjøres til musikk. Ved å bevege musen over galaksene i dette HUDF-bildet, avgir bildet forskjellige toner slik at du kan komponere din egen ekstragalaktiske musikk! ? (Merk: Fungerer ikke i Safari.)

Les mer om dette ekstragalaktiske musikalske verket her!

Les mer:

Hovedbilde: Hubbleteleskopet

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.