Dokumentarfilmen Mercury 13 er historien om de første kvinnelige astronautene.
Med Sovjetunionens oppskytning av Sputnik 1 i 1958, startet romkappløpet. NASA gikk raskt frem med å sette i gang sitt bemannede romfartsprogram, Mercury-programmet, for å sende mennesker til verdensrommet for første gang. Et team bestående av syv menn ble valgt ut som mulige kandidater for å bli sendt ut i rommet, ofte kalt «Mercury 7». Mens mennene ble førstemann ut i verdensrommet, kjempet kvinnene for i det hele tatt å få lov til å bli astronauter.
Astronautkravene
Da NASA skulle finne sine første astronautkandidater i 1959, var det en rekke krav som måtte være oppfylt av kandidatene:
- fullført testpilottrening,
- godkjent flyver av jetfly,
- ingeniørbakgrunn eller vitenskapelig bakgrunn,
- under 180 cm høyde for å få plass i romfartøyet som hadde blitt designet,
- 39 år eller yngre,
- fantastisk helse,
- og loggført minst 1500 flytimer.

Plakat for dokumentarfilmen «Mercury 13». Bilde: Netflix
Astronautkandidatene måtte gjennom en stor rekke fysiske og psykiske tester for å bli valgt ut. Legen William Randolph Lovelace II fikk i oppgave å designe og utføre astronauttestene for NASA. Etter å ha hjulpet NASA med å plukke ut «Mercury 7»-gjengen, var han nysgjerrig på hvordan kvinner ville respondere på testene.
Utenom oppdraget sitt for NASA, inviterte Lovelace over 20 kvinnelige piloter til å utføre de samme testene. Han fant 13 kvinner som utførte testene med tilsvarende resultat som «Mercury 7»-gutta, og i noen tilfeller bedre. Disse kvinnene fikk kallenavnet «Mercury 13».
NASA fikk etter hvert høre om testingen Lovelace holdt på med og sørget for å kansellere den siste testen for å oppfylle astronautkravene for kvinnene: flyving av jetfly. Kvinnene tok saken til Kongressen for å diskutere kjønnsdiskrimineringen hos NASA i en åpen høring i 1962.
Dokumentarfilmen
Veien videre for de 13 kvinnene, og holdningene de ble møtt med, blir fortalt om i dokumentarfilmen Mercury 13. Her kan du se traileren for dokumentaren:
Historien om «Mercury 13» og Kongress-høringen ble tatt opp i en av episodene av TV-serien The Astronaut Wives Club som jeg skrev om på bloggen for litt siden.
Dokumentarfilmen er flott filmet og satt sammen. Det er inspirerende å høre kvinnene snakke om flyving og deres evner. For noen kvinner! Jeg anbefaler virkelig å ta en titt på dokumentaren. Du kan se den på Netflix nå!
Kvinner i romfart
Allerede Sovjetunionens andre menneske i verdensrommet var en kvinne. Valentina Teresjkova ble sendt ut i rommet i 1963, to år etter Yuri Gagarin ble førstemann i verdensrommet. Den første amerikanske kvinnen, Sally Ride, fikk ikke reise ut i rommet før i 1983, hele 22 år etter at Alan Shepard ble første amerikaner i verdensrommet i 1961. Sally Ride ble den tredje kvinnen i rommet, etter at Sovjetunionen hadde sendt to kvinner.
I 1995 ble Eileen Collins den første kvinnelige astronauten som var pilot for en av NASAs romferger. I 1999 ble hun den første kvinnelige kommandøren av en romferge. I 2008 ble Peggy Whitson den første kvinnelige kommandøren av Den internasjonale romstasjonen.
Per i dag har det vært 61 kvinner i verdensrommet av totalt 561 stykker. Det vil si at kvinnene utgjør bare 11 %. Av alle astronautene som ble sendt ut i rommet av NASA på 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet, og av alle de 13 mennene som gikk på Månen, er det utrolig at ikke én av dem var kvinne. Hvordan hadde dét påvirket verden og kampen for likestilling? 1960-tallet var en tid hvor det ble stort fokus på kvinnefrigjøring og kvinners rettigheter i USA, uten at NASA ble med på endringene før lenge etterpå.
De første kvinnene fikk astronauttrening hos NASA i 1978. Sally Ride var blant astronautene i det første kullet.
* * *
«If we’re going to send a human being into space we should send the one most qualified. And in certain areas women have to offer, in other areas men do. I think we ought to use both.» – Jerrie Cobb, tidligere kvinnelig astronautkandidat
Les mer:
- Mercury 13: the untold story of women testing for spaceflight in the 1960s (The Guardian)
- Why Did the Mercury 13 Astronauts Never Fly in Space? (Popular Science)
- List of female spacefarers (Wikipedia)
- List of space travelers by name (Wikipedia)
- Women in Space (NASA)
- Study Investigates How Men and Women Adapt Differently to Spaceflight (NASA)
Hovedbilde: Tittelgrafikk fra dokumentarfilmen