Faktasjekk: Kjenningsmelodien fra «The Big Bang Theory»

Kjenningsmelodien til TV-serien The Big Bang Theory tar for seg mye av det som har skjedd siden universet begynte i big bang. Men har sangen alle fakta i orden?

Universet ble til for rundt 13,8 milliarder år siden i en hendelse kalt det store smellet, eller big bang. Alt vi ser rundt oss har utviklet seg fra dét øyeblikket. Bandet Barenaked Ladies har forsøkt å oppsummere mye av universets historie i sangen «The History of Everything» som er kjenningsmelodien til den populære, nerdete TV-serien The Big Bang Theory. Jeg har tatt en titt på teksten for å se om den stemmer med det vi vet om universet.

Mine kommentarer står i rosa. Jeg har ikke kommentert faktaene som ikke har med verdensrommet å gjøre.

Sangteksten

Our whole universe was in a hot dense state,
Then nearly fourteen billion years ago expansion started. Wait … Så langt, så godt!
The Earth began to cool,
The autotrophs began to drool,
Neanderthals developed tools,
We built a wall (we built the pyramids),
Math, science, history, unraveling the mystery,
That all started with the big bang (bang)!

«Since the dawn of man» is really not that long,
As every galaxy was formed in less time than it takes to sing this song. Sangen varer i under to minutter og det tar vesentlig lenger tid enn dette å lage en galakse. Det tok noe sånt som 500 millioner år etter big bang før galaksene begynte å dannes, og ettersom galaksedannelse er en prosess mer enn en hendelse, er det vanskelig å definere en tidsskala for hvor lang tid det tar for en galakse å utvikle seg. Men hvis man skal sette et tall på det, er det i alle fall snakk om millioner eller milliarder av år, ikke minutter.
A fraction of a second and the elements were made. De letteste grunnstoffene – hydrogen, helium og litt av noen tyngre grunnstoffer – ble dannet i de første minuttene til den første halvtimen etter big bang. De enda tyngre grunnstoffene ble dannet senere i fusjonsreaksjoner i sentrum av massive stjerner, for deretter å bli spredt utover i universet i supernovaeksplosjoner. Dette skjedde fra rundt 1 milliard år etter big bang og utover.
The bipeds stood up straight,
The dinosaurs all met their fate,
They tried to leap but they were late
And they all died (they froze their asses off).
The oceans and Pangaea
See ya wouldn’t wanna be ya
Set in motion by the same big bang!

It all started with the big bang!

It’s expanding ever outward but one day
It will pause and start to go the other way. Det er ingen ting som tyder på at universet etter hvert vil sakke ned i sin ekspansjon og trekke seg sammen igjen i et slags big bang i revers, kalt «the big crunch». Det vi ser er at universet faktisk utvider seg stadig raskere og sannsynligvis vil fortsette å utvide seg for alltid! Men dette ble nok ikke offentlig kjent før dette vitenskapelige funnet mottok Nobelprisen i fysikk i 2011, og sangen kom i 2007.
Collapsing ever inward, we won’t be here, it won’t be heard.
Our best and brightest figure that it’ll make an even bigger bang!

Australopithecus would really have been sick of us
Debating how we’re here, they’re catching deer (we’re catching viruses).
Religion or astronomy (Descartes or Deuteronomy)
It all started with the big bang!

Music and mythology, Einstein and astrology
It all started with the big bang!
It all started with the big … bang!

Hovedbudskapet i teksten er at alt startet med big bang. Og det gjorde det jo. Uten big bang hadde ikke universet eksistert og det hadde ikke kunnet skjedd noe annet. Jeg syns fortsatt det blir litt rart å si at vitenskap, religion, musikk, osv. startet meg big bang. Det er jo ikke slik at big bang var direkte involvert. Men dette er flisespikkeri 🙂 

Video

Se åpningen av TV-serien her:

* * *

Ser du på The Big Bang Theory? Hva syns du om sangen?

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.