Finnes det noe utenfor universet?
Universet vårt utvider seg. Dette vet vi. Og ikke bare dét – universet utvider seg stadig raskere. Men hva vil det egentlig si at universet utvider seg? Og hvis universet utvider seg, så må det vel finnes noe som universet utvider seg inn i? Eller?
Spørsmålet
Nils-Øivind spør:
«Hvis det er sånn at universet stadig vokser, hva er det det vokser inn i? Hvis det vokser, må det jo vokse inn i noe. Hva er det som er på utsida?»
Svaret
For å svare på dette, må vi først snakke om universets størrelse. Universet er – per definisjonen av ordet – alt som eksisterer. Utifra definisjonen er det rimelig å tenke seg at universet er uendelig stort og det er gjerne det vi blir fortalt. Men vi vet ikke om universet faktisk er uendelig stort. Kanskje vil vi heller aldri kunne vite det. Hvis det finnes en grense, er den for langt unna til at vi kan oppleve eller observere den. Derfor virker det mest naturlig å tenke oss at vi bor i et uendelig univers.
Det eneste vi faktisk kan si noe om størrelsen til, er det observerbare universet.
Det observerbare universet
Det observerbare universet er den delen av universet hvor lyset har rukket fram til Jorden i løpet av universets levetid på 13,8 milliarder år. Objektene innenfor det observerbare universet er de objektene vi i teorien kan observere (i praksis har vi ikke god nok teknologi til å se alt sammen). Det observerbare universet har i dag en radius på 46,6 milliarder lysår. Objekter som ligger lenger unna enn dette har ikke rukket å sende oss lyset sitt ennå.
Størrelsen på det observerbare universet øker over tid som følge av at tiden går. Flere objekter blir synlig for oss etterhvert som mer lys rekker å nå frem til oss. Men ettersom universet utvider seg stadig fortere, vil vi komme til et tidspunkt hvor ikke flere objekter vil bli synlig for oss lenger, fordi universet utvider seg raskere enn lyset klarer å reise. Samtidig vil de objektene som har rukket å bli synlig for oss, bli «dratt» vekk fra oss på grunn av universets utvidelse og bli stadig vanskeligere å se som følge av rødforskyvning.
Universets utvidelse
På 1930-tallet fikk vi de første observasjonene som indikerte at universet utvider seg. I 1998 fant to team med forskere ut at universet utvider seg stadig raskere. Dette «forklarer vi» med tilstedeværelsen av mørk energi (som vi ikke vet hva er for noe).
Les mer: 10 ting vi ikke visste om universet for 100 år siden(blogginnlegg)
Når vi sier at universet «utvider seg», er det ikke snakk om en slags boble hvor «skallet» av boblen vokser seg større. Det som skjer er at alt rommet mellom alle galaksene utvider seg. Det er egentlig mer riktig å si at universet strekker seg enn at det utvider seg. Disse to ordene gir to forskjellige bilder av hva som foregår. Rommet mellom galakser strekker seg slik at de blir liggende lenger unna hverandre, uten at de fysisk har bevegd seg gjennom rommet for å komme lenger unna hverandre.
Det er to mulige scenarioer: Enten er universet uendelig eller så er det endelig.
Dersom universet er uendelig stort og strekker seg, vil universet fortsatt være uendelig stort etter at rommet mellom galaksene har strukket seg. Universet trenger derfor ingen ting å strekke seg «inn i», for det er allerede alt som eksisterer og fordi det ikke finnes noen ytre grense. (Uendeligheter er vanskelig å tenke på.)
Dersom universet ikke er uendelig stort, kan det være rimelig å snakke om at det finnes noe «utenfor universet» som universet utvider seg inn i. Men vi vil aldri kunne forlate universet vårt eller observere hva som potensielt finnes utenfor vårt univers. I tilfellet der universet ikke er uendelig, vil vi derfor aldri kunne svare på hva universet utvider seg inn i.
Multivers?
Hva skulle egentlig eksistert utenfor vårt univers, som ikke bare er en fortsettelse av universet vårt? Dét er umulig å forestille seg.
Noen liker å se for seg at det finnes andre univers der ute – at vårt univers er en del av et multivers. Kanskje ligger det forskjellige univers side om side hvor hvert univers er som en boble. Men så lenge vi ikke finner noen måter å teste den idéen på, blir det bare med fantasiene. Og det besvarer jo uansett ikke hva universet eventuelt skulle utvide seg inn i. Multivershypotesen sier bare at det finnes noe mer der ute.
Konklusjon
Konklusjonen er dessverre at dersom det finnes noe utenfor universet vårt, vil vi sannsynligvis aldri finne ut hva det er for noe. Og så er det vel så sannsynlig at universet er alt som finnes og at det ikke finnes noe «utenfor» å snakke om i det hele tatt.
Det er dessverre ikke alle spørsmål om universet som vi har gode svar på 🙂
Les mer:
- Observable universe(Wikipedia)
- What is the universe expanding into?(Ask an Astronomer)
* * *
Dette var tredje blogginnlegg i Leserspørsmål-serien. Hva lurer du på?
Hovedbilde: NGC 7635, også kalt Bobletåken (ESA/NASA Hubbleteleskopet)
Veldig bra! Virkelig godt forklart?
Så hyggelig å høre 😀
Små planeter i et stort univers som inneholder flere store planeter i flere univers som et vev❗️???
Veldig fint innsamlet og presentert.
Men jeg har problem med å forstå disse 13,7 mrd år.
Frykter at konklusjonen kom før man fant fenomen som underbygger. Ikke antall år, men at verden må ha en skapelse, er vel noe de fleste har hevdet og trodd på opp gjennom tidene. Det vil nok være tungt for mange å få vite at universet har eksistert alltid, og vil fortsette å eksistere, lenge etter at dette øyeblikket med mennesker er over (ca 70 000 år). Vi kan se det lyset som er kommet hit iløpet av den tiden universitetet har eksistert (13,7 mrd år), skriver du. Men så skriver du at radien av det observerte er over 40 mrd lysår? Og videre: Objekter som ligger fjernere har ikke rukket å sende oss lyset ennå.
Har også problem med din og andres plassering av Melkeveien nær senter av universet i mange sammenhenger. Selv om dere i tekst skriver at vi ikke er i senter!
Mye interessant for en ateist her.
Hilsen Torbjørn