Stjernehimmelen i filmer

Det er ikke bare filmstjerner som glitrer på filmlerretet.

Stjernehimmelen dukker ofte opp i filmer, spesielt innen science-fiction hvor handlingen ofte er sterkt tilknyttet verdensrommet. På søndag var jeg på Cinemateket og så filmen med det enkle navnet «★». Filmen er laget av Johann Lurf, som har satt sammen klipp av stjernehimmelen slik den er skildret i over 550 filmer gjennom filmhistorien! Det ble en ganske spesiell filmopplevelse.

De eneste bildene fra filmene som ble vist i ★, er når man kun ser stjernehimmelen. Det er ingen tydelig referanser til filmene bortsett fra eventuell musikk eller dialog som faller samtidig med stjernehimmelen i filmen. Det gjør det nærmest umulig å kjenne igjen hvilke filmer stjernehimlene er fra.

Stjernehimlene fra filmene vises i kronologisk rekkefølge siden begynnelsen av filmhistorien, så det er litt tregt og dårlig i begynnelsen. Og jeg skal ikke legge skjul på at filmen kan bli litt kjedelig innimellom. Men filmen er ikke bare en visuell reise – hvordan lydbildet endrer seg fra klipp til klipp er vel så interessant. Og innimellom kommer korte dialoger fra filmene som kan bli ganske komiske. Det er også artig å se hvordan filmskapere har forsøkt å lage stjernehimler gjennom tidene. Mange har vært late – det kan man se på «stjernebilder» som går igjen flere steder stjernehimmelen deres 😛

Her er en trailer for filmen:

Les omtaler av filmen på nettsiden til Johann Lurf eller sjekk ut dette intervjuet med Lurf.

I rulleteksten på slutten av filmen kom det en liste med alle filmene som er inkludert. Jeg ble overrasket over hvor mange kjente filmer som var representert. Jeg hadde bare kjent igjen rundt fem stykker av stjernehimlene i løpet av filmen. Det hadde egentlig vært gøy å få vite underveis hvilken film stjernehimlene er fra, men det ville kanskje tatt vekk for mye av fokuset fra selve stjernehimmelen.

Stjerneminner

Det er ikke så mange filmer jeg kan si jeg husker stjernehimmelen fra. Det tydeligste minnet må være åpningssekvensen fra Star Wars-filmene. Eller scenen fra A Beautiful Mind hvor Russell Crowe peker ut selvkomponerte stjernebilder på stjernehimmelen, samt åpningsscenen fra Contact.

Stjernehimmelen dukker også opp i mange Disney-filmer, slik som her:

Stjerner fra «Peter Pan». Animasjon: Disney

Hvilken stjernehimmel fra filmhistorien husker du best?

Hovedbilde: Pexels

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. are vig sier:

    Lion King!?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.