En liten bit av Apollo 11

REKLAME // Nå kan du eie en bitteliten bit av gullfolien som satt på kommandomodulen til Apollo 11!

Om ett års tid er det 50 år siden vi landet på Månen for aller første gang. Det er uten tvil en av de største bragdene i menneskehetens historie. Det er rart å tenke på at vi faktisk har vært på Månen og at det nå er så lenge siden vi har gjort noe slikt. Det kan virke som en fjern fortid for de av oss som ikke var født ennå da det skjedde. Kanskje er dét grunnen til at det er ekstra stas å høre om den tiden, slik at også vi fra den yngre generasjonen kan ta del i det eventyret.

Kort om Apollo 11

Apollo-programmet ble først annonsert i 1961. Etter nesten et tiår med forberedelser og oppskytninger, ble Apollo 11 skutt opp 16. juli 1969 med en Saturn V-rakett. Det tok tre dager for astronautene å nå frem til Månen, hvor den første månelandingen fant sted 20. juli. Astronautene tilbragte 2,5 timer på Månen før de returnerte til Jorden, hvor de landet i vannet 24. juli.

Oversikt over hendelsesforløpet under Apollo 11-ferden.

Kommandomodulen

Det var kommando- og servicemodulen (Command/Service Module – CMS) som frakte astronautene inn i bane rundt Månen. Og så var det en månelandingsmodul (Lunar Module – LM) som landet på selve måneoverflaten. Først når astronautene nærmet seg Jorden igjen, ble kommando- og servicemodulen separert fra hverandre. Det var kommandomodulen – som ser ut som en kapsel – som landet i havet med astronautene ombord.

Gullfolien

Apollo 11 ble en gullfolie brukt til å beskytte astronautene ombord kommandomodulen (samt pakke inn månelandingsmodulen). Gullfolien er lagd av et materiale som heter kapton, som blant annet også er å finne ombord romfergene, romfartøyet New Horizons og det kommende romobservatoriet James Webb Space Telescope. Dette materialet brukes for varmeisolasjon.

Etter at Apollo 11 kom tilbake til Jorden, ble folien fjernet fra kommandomodulen og festet til akrylplater. Disse platene ble brukt til utstillinger og biter av dem ble gitt til utvalgte ansatte hos NASA. En slik plate er blitt kjøpt på auksjon og har resultert i at det nå går an å kjøpe en liten bit av gullfolien som satt på kommandomodulen, fra for eksempel Mini Museum. Mini Museum var snille nok til å gi meg et eksemplar for å skrive om det 🙂 Gullbiten er omtrent 1 mm x 1 mm stor og befinner seg i en akrylboks med et forstørrende lokk.

Det følger med et informasjonskort med bilder fra Apollo 11, detaljer om romferden og et ekthetsbevis. Alt kommer i en eske som man kan ha på utstilling (vist til høyre ovenfor), og da kan man velge hvilke blant fire motiver man vil stille ut sammen med gullfolien.

Dessverre er ikke det firkantede hullet som rammer inn akrylboksen perfekt skjært ut av informasjonskortene i eksemplaret jeg mottok. Sånne detaljer stikker seg frem når man forsøker å fokusere på en 1 mm x 1 mm stor bit …

* * *

Det er ikke store biten med gullfolie, men det er artig å se på den og tenke på hva den har vært igjennom likevel. Hele månelandingseventyret kan virke surrealistisk, og da er det fint med noe håndfast. Og esken med gullfoliebiten blir fin å ha til pynt på kontoret mitt sammen med andre astroting jeg har akkumulert med tiden 😀 Eier du noen lignende samleobjekter fra romfartshistorien?

Les mer:

Bilder: NASA/Mini Museum

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.