Astronomi, øl og foredrag

I går holdt jeg foredrag på det månedlige arrangementet Astronomy on Tap i Oslo.

Plakaten for arrangementet!

En mandag hver måned arrangerer astrofysikere fra Institutt for teoretisk astrofysikk (ITA) ved Universitetet i Oslo astropub hos Uhørt i Oslo, kalt Astronomy on Tap. Der kan man ta seg en øl mens man hører på et par miniforedrag om verdensrommet, og det er quiz og astrofysikere det går an å prate med. Foredragene blir holdt på engelsk fordi mange av astrofysikerne ved ITA er utenlandske. Ellers er foredragene lagd for å skulle være tilgjengelig for folk flest. I går fortalte jeg om aktive galakser, som var temaet for masteroppgaven min.

Astronomy on Tap arrangeres i byer rundt om i hele verden. Du kan se alle de kommende arrangementene her.

Foredragene

Det var to foredrag i løpet av kvelden. Jeg holdt et foredrag på rundt 15 minutter med tittelen «Hungry galaxies». Da snakket jeg kort om såkalte aktive galakser. Dette er galakser hvor det supermassive sorte hullet i sentrum av galaksen suger til seg masse materie. Etterpå kunne publikum stille spørsmål og de stilte vanskelige spørsmål! Det var ikke alt jeg hadde gode svar på 😛

Det er ikke så lett å se på bildene, men jeg hadde selvfølgelig på meg stjernetåkejakken min. Og Cosmos-klokken!

Jeg syns foredraget gikk sånn passe bra. Det virker alltid så lovende når jeg øver hjemme og så syns jeg aldri det blir like bra i virkeligheten. Men nå er det ganske sjelden jeg holder foredrag, så det er vanskelig å komme ordentlig inn i det. Og jeg trives nok best ved tastaturet ? Men det er gøy å prøve meg på et foredrag i blant likevel. Her er noen lysbilder fra presentasjonen:

Etter foredraget mitt, fortalte astrofotograf Alex Conu om det å ta bilder av nattehimmelen. Han viste frem en rekke bilder han har tatt selv, som er nydelige!

Quiz

Mellom foredragene var det Kahoot-quiz med premier. I en Kahoot-quiz gjelder det ikke bare å svare riktig, men også svare raskest. Jeg vant! 😀 Så da kunne jeg velge premie først. Jeg hadde allerede meteoritten og boken som var de to fineste premiene, så jeg valgte selvlysende stjerner til å dekorere med hjemme – det kan jeg faktisk ikke huske å ha hatt før! Enhver astronomiinteressert bør jo ha noen selvlysende stjerner ✨ Jeg tror jeg må prøve så godt jeg kan å plassere stjernene slik at de danner faktiske stjernebilder.

* * *

Dette var siste Astronomy on Tap før sommeren, men det blir sikkert flere arrangementer til høsten! Følg Facebook-siden til Astronomy on Tap Oslo for å få med deg hva som skjer fremover 🙂

Hovedbilde: Galaksen NGC 1566 tatt av Hubbleteleskopet og ølbilde fra Pexels

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.