Bok: «The Rehearsal of Space & the Poetic Impossibility to Manage the Infinite»

Et blikk bak kulissene hos romfartsorganisasjonen ESA.

I 2012 ønsket Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) å få bedre kontakt med allmennheten, samt involvere kunstnere for å dele ambisjonene og drømmene om verdensrommet. I motsetning til NASA og CERN, har ikke ESA hatt et artist residency-program. Fotograf Edgar Martins foreslo derfor å produsere en omfattende fotografisk gjennomgang av ESAs fasiliteter som til vanlig ikke er tilgjengelig for folk flest. Aldri har en kunstner fått en slik tilgang til ESAs fasiliteter. Dette har resultert i fotoboken The Rehearsal of Space & the Poetic Impossibility to Manage the Infinite.

En reise gjennom ESA

Boken inneholder fotografier fra rundt 20 forskjellige ESAs-fasiliteter rundt om i verden. Hovedsakelig i Storbritannia, Nederland, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Russland, Kasakhstan og Fransk Guyana. Stedene som Martins besøkte inkluderte testsentre, robotikkavdelinger, fremdriftslaboratorier, romsimulatorer, oppskytningssteder og -plattformer, astronauttreningssentre, monteringsrom for satellitter og nyttelaster, osv.

I løpet av en periode på to år, fotograferte Martins alt fra store rom og instrumenter, til små gjenstander og astronauters personlige eiendeler. «My approach has become much more that of a visual archaeologist or forensic scientist than a photographer», sier han selv.

Utvalgte bilder

Her er noen utvalgte bilder fra boken:

Astronautenes omkledningsrom ved Yuri Gagarin Cosmonaut Training Centre i Star City i Russland. Bilde: ESA/Edgar Martins

Det 50 meter høye mobile oppskytningstårnet til ESAs romfartøy Vega sett ovenfra og ned. Bilde: ESA/Edgar Martins

En kopi av Columbus-modulen som finnes ombord Den internasjonale romstasjonen. Kopien brukes til trening og simuleringer på Jorden. Bilde: ESA/Edgar Martins

En Ariane 5-rakett i Launcher Integration Building. Bilde: ESA/Edgar Martins

Treningsmodul til den tidligere russiske romstasjonen MIR ved Yuri Gagarin Cosmonaut Training Centre i Star City i Russland. Bilde: ESA/Edgar Martins

Astronautdrakt ved Soyuz-treningsmodulen ved Yuri Gagarin Cosmonaut Training Centre i Star City i Russland. Bilde: ESA/Edgar Martins

Rentrom som brukes til å fylle på drivstoff til romfartøy. Bilde: ESA/Edgar Martins

Disse stedene ser ut som de kunne vært hentet fra gamle romfartsfilmer. Og jeg kan nesten se for meg de som jobber der, testene som gjøres og romfartøyene som settes sammen.

* * *

The Rehearsal of Space & the Poetic Impossibility to Manage the Infinite er en interessant bok å bla i, for man får besøke en verden som ellers ikke er tilgjengelig for folk flest. Men jeg syns bildeutvalget var for lite. Og det var frustrerende at bildetekstene er samlet bak i boken, for det sier seg sjelden selv hva som er avbildet, og da må man hele tiden lete etter bildeteksten. Alt i alt er det ikke en bok som er relevant å kjøpe for folk flest. Men den kan være av interesse for folk som er spesielt interessert i temaet eller i fotobøker.

«Working on the theme at hand for a period of almost two years reasserted my belief that space exploration programs are of the utmost importance to the development of science, technology, engineering, education, and medicine, as well as variety of other programs at all levels of life. These have vital economic benefits, often inspiring novel, spin-off technologies», har Martins sagt i en e-post til Slate.

Les mer:

Sjekk ut emneknaggen fotografi ? her på bloggen for andre blogginnlegg fulle av fascinerende bilder av romfart og verdensrommet! Sjekk også ut hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. are vig sier:

    Nasa first, nasa at least and nasa most at the ending❗️❗️??

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.