Planetene før og nå

Hvordan så de aller første bildene av planetene ut sammenlignet med bildene som tas i dag?

Vi er etter hvert blitt godt vant med å se høyoppløste og detaljerte bilder av planetene i solsystemet vårt. Hvert år synes det å tas bilder som overgår de forrige. Men bildene  har ikke alltid vært like bra som de er i dag. Med bedre teleskoper, og spesielt med romfartøy som kan besøke planetene på nært hold, har vi med tiden avslørt nabolaget vårt i utrolig detalj.

Merkur

Mariner 10 var det første romfartøyet som besøkte Merkur. I perioden 1974–1975 tok Mariner 10 tusenvis av bilder av Merkur, som blant annet resulterte i denne imponerende sort/hvitt-mosaikken:

Mosaikk tatt av Mariner 10 i 1974. Bilde: NASA/JPL

Merkur fikk sitt neste besøk i 2008 av romfartøyet MESSENGER, som tilbragte fire år rundt planeten. MESSENGER lagde en lignende mosaikk som den ovenfor av hele planeten i 2011. MESSENGER tok også dette fargebildet av Merkur:

Fargebilde av Merkur tatt i 2008. Bilde: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Til høsten skal romfartøyet BepiColombo sendes til Merkur, med ankomst planlagt for 2025.

Venus

Det første nærbildet av Venus ble også tatt av romfartøyet Mariner 10. Dette skjedde i 1974. Bildet er tatt med et ultrafiolett filter og fargene er forsterket for at man tydeligere skal se den skydekte atmosfæren.

Venus fotografert av Mariner 10 i 1974. Bilde: NASA

Pioneer 12 tok dette lignende bildet av Venus i 1979. Ved hjelp av radar kan vi nå ta bilder av Venus hvor vi ser gjennom de tykke skylagene som omgir planeten. Romfartøyet Magellan tok bilder av Venus i perioden 1990–1994 som blant annet resulterte i dette dramatiske, skyfrie bildet:

Venus fotografert av Magellan i 1991. Bilde: NASA/JPL

Jorden

Det første fargebildet som viste hele jordkloden ble tatt i 1967 av DODGE-satellitten. Bildet viser Nord- og Sør-Amerika, men det er ikke så lett å se på grunn av kvaliteten:

Jorden fotografert I 1967 av DODGE-satellitten. Bilde: Department of Defense Gravitational Experiment

Allerede bare noen år senere – i 1972 – tok astronautene ombord Apollo 17 et vesentlig bedre bilde av jordkloden. Og siden den gang har bildene blitt mer og mer detaljrike.

Jorden fotografert i 2002. Bilde: NASA

Mars

Mariner 4 var det første romfartøyet som besøkte Mars og ga oss det aller første nærbildet av Mars. Dette skjedde i 1965. I 1969 tok Mariner 7 dette fulle portrettet av Mars:

Mars fotografert av Mariner 7 i 1969. Bilde: NASA

I årene etter har vi sendt flere romfartøy til Mars. Mitt favorittbildet er dette bildet tatt av romfartøyet Viking i 1998 (men dette bildet er også fint!):

Mars fotografert av Viking i 1998. Bilde: NASA/JPL/USGS

Jupiter

Jupiter ble besøkt av et romfartøy for første gang i 1973. Pioneer 10 tok dette bildet den gang:

Jupiter fotografert av Pioneer 10 i 1973. Bilde: NASA

Den karakteristiske store, røde flekken kan ses tydelig.

Da romfartøyet Cassini fløy forbi Jupiter i 2000 på vei til Saturn, tok Cassini dette flotte bildet av Jupiter:

Jupiter fotografert av Cassini i 2000. Bilde: NASA/JPL/Space Science Institute

I skrivende stund går romfartøyet Juno i bane rundt Jupiter og tar stadig mer fantastiske bilder, blant annet nærbilder av de fantastiske skyformasjonene.

Saturn

Det første nærbildet av Saturns fantastiske ringsystem kom fra Pioneer 11 i 1979, som ble det første romfartøyet i de traktene av solsystemet.

Saturn og dens måne Titan fotografert av Pioneer 11 i 1979. Bilde: NASA Ames

Voyager 1 fløy forbi Saturn i 1980 og klarte allerede å fotografere en del mer detaljer i ringsystemet. Men da Cassini ankom Saturn i 2004, ble bildene virkelig fantastiske. Slik som dette:

Saturn fotografert av Cassini i 2004. Bilde: NASA/Mattias Malmer

Uranus

Uranus har bare blitt besøkt av et romfartøy én gang. Dette var i 1986 da Voyager 2 kom på besøk. Voyager 2 skulle bare fly forbi og fikk tatt dette bildet i forbifarten:

Uranus fotografert av Voyager 2 i 1986. Bilde: NASA/JPL-Caltech

Siden den gang har vi altså ikke vært i nærheten av Uranus. Men Hubble-teleskopet er blitt brukt til å studere og ta bilder av Uranus på avstand. Da har vi kunnet se både ringer rundt planeten og skyer i atmosfæren, slik som i dette bildet.

Neptun

Neptun er i samme situasjon som Uranus. Denne planeten har også bare blitt besøkt av Voyager 2, som skjedde i 1989. Da tok Voyager 2 dette bildet, som avslørte at Neptun har en «flekk», i likhet med Jupiter:

Neptun fotografert av Voyager 2 i 1989. Bilde: NASA

Hubble-teleskopet har også tittet på Neptun. Men avstanden til Neptun er så stor at bildene blir uklare, slik som dette bildet fra 2016.

Pluto

Jeg føler at Pluto også må være med i denne listen, for der har fotomateriellet virkelig blitt revolusjonert de siste årene. Pluto har lenge bare vært en pikselert, hvit flekk for oss fordi Pluto er så liten og så utenkelig langt unna. Selv for Hubble-teleskopet blir det bare piksler (de små bildene øverst):

Pluto fotografert og modellert av Hubble-teleskopet i 1996. Bilde: Alan Stern (Southwest Research Institute), Marc Buie (Lowell Observatory), NASA og ESA

Da romfartøyet New Horizons kom frem til Pluto i 2015, fikk vi endelig avslørt hvordan denne fjerne verdenen ser ut:

Pluto fotografert av New Horizons i 2015. Bilde: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Her kan du se hvordan New Horizons’ bilde av Pluto har endret seg med avstanden til dvergplaneten. Å være nærme objektet man skal ta bilde av, gjør hele forskjellen!

Andre smålegemer i solsystemet som vi har fått gode bilder av etter hvert, er for eksempel asteroiden Vesta, dvergplaneten Ceres, og kometen 67P, i tillegg til en rekke måner.

* * *

Hvilket objekt i solsystemet skulle du gjerne sett et skikkelig bra nærbilde av?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. are vig sier:

    En titonns tung kanonkule!

  2. Tilbaketråkk: NASA 60 år! | AstroMaria

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.