Lukten av universet

Hvilke lukter finnes i verdensrommet?

Hvis du kunne tatt med deg nesen din på en reise ut i universet, ville du kunne luktet ting som kjøtt, metall og alkohol. For å kunne si noe om hvordan universet og forskjellige astronomiske objekter lukter, ser vi på hvilke molekyler og sammensetninger av stoffer som finnes der ute, og hvilke lukter de er assosiert med her på Jorden.

«I love the smell of the universe in the morning.»
– Neil deGrasse Tyson

Hva lukter verdensrommet?

Heldigvis har vi sendt mennesker ut i romme som kan fortelle oss hvordan verdensrommet lukter. Astronauter kan ikke selv lukte på universet når de er ute på romvandring, for da er de innkapslet i romdraktene sine. Men når de kommer ut av drakten inni romskipet, kan de kjenne at romdrakten deres har fått en lukt den ikke hadde før. Astronauter har selv beskrevet lukten som noe som minner om lukten av stekt kjøtt, varmt metall, sveiserøyk eller mange andre beskrivelser som er diskutert i denne videoen:

Lukten som astronautene kjenner skyldes tilstedeværelsen av polysykliske aromatiske hydrokarboner, som er å finne i blant annet tobakkrøyk, bileksos og godt stekt kjøtt. I tillegg til å finnes i planeter, kometer, stjerner, osv.

Lukten av planeter

Men det er ikke bare selve verdensrommet som lukter. Ulike himmelobjekter kan ha sine egne distinkte lukter.

Månen er rapportert å lukte krutt av astronautene som har reist dit. «I wish I could send you some», sa Apollo 17-astronaut Gene Cernan. «It’s amazing stuff … it smells like spent gunpowder.» Astronautene kunne kjenne lukten i romfartøyet etter de hadde vært ute på månevandringene sine.

Uranus. Bilde: NASA/JPL-Caltech

Venus og Mars har mye svovel i atmosfærene sine, og lukter derfor sannsynligvis som rotne egg. Atmosfæren til Uranus har man tidligere trodd at ikke har en bestemt lukt, fordi den for det meste består av hydrogen og helium. Så sent som forrige måned kom en ny konklusjon: Det lukter rotne egg der også. Rotne egg er i grunn en gjennomgangslukt blant himmelske objekter. Også kometen 67P som romfartøyet Rosetta besøkte skal lukte som rotne egg. Og litt katteurin og gammelt alkohol på toppen.

Lukten på gasskjempen Jupiter er avhengig av hvilket gasslag du befinner deg i. I de ytre lagene er det mye ammoniakk, og vil derfor lukte vindusvaskemiddel. I de indre lagene lukter det bitre mandler som følge av hydrogencyanid (også kalt blåsyre).

Lukten av stjernetåker

Men det lukter ikke ille overalt i universet. Hvis du drar til støvskyen Sagittarius B2 som befinner seg i sentrum av galaksen vår, kan du nyte smaken av bringebær og lukten av rom. Dette skyldes tilstedeværelsen av ethylformiat, som er ansvarlig for aromaen som vi finner i nettopp bringebær og rom. Hvis vi bare kunne kombinert dette med andre skyer i verdensrommet som inneholder store mengder alkoholpartikler, kunne vi lagd trillioner av drinker! ?

Infrarødt bilde av sentrum av galaksen vår hvor Sagittarius B2 befinner seg. Bilde: NASA/JPL-Caltech/S. Stolovy (SSC/Caltech)

Stjernetåken Kalebaståken er det igjen verre med. Den går under kallenavnet «Rotten Egg Nebula» fordi det er så mye svovel der. Selv om den ikke lukter godt, er den i alle fall utrolig vakker!

Kalebaståken. Bilde: ESA/Hubble

Duften av en rose på romferd

Roseplanten som reiste ut i verdensrommet. Bilde: NASA

I 1998 ble en roseplante sendt til ISS med romfergen Discovery (STS-95). Målet var å sjekke om lukten endrer seg i verdensrommet. Eksperimentet ble gjort i samarbeid med International Flavors and Fragrances (IFF). Roseplanten hadde fått navnet «Overnight Scentsation».

Astronautene ombord ISS tok en prøve av oljene som står for rosens lukt. I fraværet av tyngdekraft ble ikke oljen konsentrert i stilken slik som den vanligvis gjør. På grunn av dette viste rosen seg å lukte helt annerledes i rommet! Astronautene sendte prøver av oljene som rosen produserte, tilbake til Jorden.

I ettertid har «romrose»-lukten blitt brukt i parfymen Shiseido Zen. Den må luktes på neste gang jeg er i et parfymeri 😉

NASA Odor Evaluation

NASA har faktisk et eget team som har som jobb å lukte på alt som skal oppholde seg i bomodulene ombord ISS. Det er ikke sikkert astronautene har det så bra på ISS hvis de må ha ekle eller sterke lukter rundt seg. Lukter blir generelt sterkere ombord ISS fordi det er et lukket og varmt rom. Og det er ingen måte for astronautene å lufte ut vonde lukter på. I tillegg er det viktig at ikke astronautene har for mange lukter å forholde seg til, slik at nesene deres er klare dersom det skulle oppstå brann eller ammoniakklekkasje ombord.

* * *

Smell you later!

Hovedbilde: Bakgrunnsbilde av Pleiadene fra NASA, ESA, AURA/Caltech, Palomar Observatory, og nesebilde fra Pixabay

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. are vig sier:

    (Hva er lukten av vacuum?) INGENTING❗️??

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.