Bok: «Space is Cool as Fuck»

Dette er ikke en ordinær astronomibok.

Space is Cool as Fuck er en astronomibok utenom det vanlige. Den er delvis kunstbok, delvis essays, og er krydret med en god dose banneord. Dette er sånn sett kanskje ikke en bok for hvem som helst.

Boken tar for seg alt mulig om verdensrommet, med korte essays om ting som solsystemet, galakser, romfart, utenomjordisk liv og andre dimensjoner. Tekstene i boken er ikke skrevet av fagfolk, men av folk som er entusiastiske for verdensrommet, noe de er tydelig på gjennom hele boken. De forskjellige tekstene er akkompagnert av over 100 ville illustrasjoner og bilder av rundt 40 forskjellige internasjonale illustratører. Boken inkluderer også et intervju med Bill Nye.

Visuell bonanza

Boken er full av farger, leken typografi og ulike illustrasjonsstiler. Det er artig å se på, og du vet aldri hva som vil dukke opp når du blar til neste side. I blant dukker det opp fotografier tatt av romfartøy, mens illustrasjonene som regel ligger langt unna virkeligheten. Men jeg tror ikke det vil være noen tvil blant lesere om at illustrasjonene i denne boken ikke er tenkt som vitenskapelig korrekte visualiseringer. Illustrasjonene er ment som personlige og kunstneriske tolkninger.

Her er noen bilder fra boken:

Verbal entusiasme

I omtalen av boken står det: «Everything you thought you could never understand about the universe is explained in plain-old filthy English». Det fins knapt en side uten «fuck» eller et annet banneord i denne boken.

Banneordene kan virke litt påtvunget innimellom. Men jeg tror målet er å kommunisere den råe entusiasmen man får når man ser eller oppleve noe som er utrolig kult. Da kan banneordene sitte løst. Og det kan føles befriende å se banneordene dukke opp i tekstene, for astronomibøker kan bli i overkant tørre selv når de forteller om de mest utrolige ting.

* * *

Jeg syns boken har et kult konsept med kombinasjonen av designet og den «folkelige» fortellermåten. Det er en annerledes leseropplevelse, men de kunne godt ha jekket ned språket ett hakk. At boken ikke er skrevet av fagfolk, gjør at boken i blant mister litt kredibilitet. Banningen forsterker nok dette inntrykket. Og det er ikke alt som er like godt forklart gjennom boken. Men underholdende er det!

Du kan bla igjennom noen sider av boken nederst på denne websiden. Boken er dessverre ikke så lett i få tak i – jeg måtte få den tilsendt fra et forlag i Australia. Totalprisen ble på litt over 500 kroner.

Sjekk ut hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Peter sier:

  Sikkert litt spesielt lesestoff men du kan vel drive litt inside arbekd og få den til norske bibkiotek? 🙂

  Må innrømme at jeg bruker en del banneord selv når jeg forklarer ting i kosmos til andre men så er jo verdensrommet j°°°°a stort og kult også ?

  1. Hehe, kanskje det hadde vært noe 😉

 2. are vig sier:

  Foretrekker heller å nedskalere verdensrommet da blir reisene enklere opplevelsene flere og tid til overs!???

 3. Anne Cathrine sier:

  Man kan bestille den gjennom Adlibris nå.

  1. Tusen takk for tips! Så gøy at de har den. Billigere er den også enn den jeg kjøpte 😛

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.