Bok: «Asteroid Hunters»

En bok om hvordan vi jakter på asteroider og hvorfor det er viktig.

En asteroide er en klump av stein og/eller metall som er til overs etter solsystemets dannelse. De fleste asteroider befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Så langt er det oppdaget oppunder én million av dem, men det finnes mange flere der ute. En asteroides sammenstøt med Jorden skal ha vært grunnet til at dinosaurene i sin tid ble utryddet, og det kan skje igjen. Eller kan det? Boken Asteroid Hunters gir svaret.

Vesta er den største asteroiden i asteroidebeltet, her sammenlignet med noen av sine mindre kamerater. Bilde: NASA/JPL-Caltech/JAXA/ESA

Jakten på asteroider

Boken Asteroid Hunters er skrevet av Carrie Nugent. Hun er en asteroidejeger som jobber i et lite team ved Caltech/IPAC som leter etter nye asteroider og gjør nærmere studier av allerede oppdagede asteroider. Asteroiden 8801 Nugent er oppkalt etter henne.

I boken Asteroid Hunters forteller hun blant annet om hvordan vi har lett etter asteroider opp gjennom historien, hvordan vi vet om vi har oppdaget en ny asteroide blant hundre tusener av allerede oppdagede asteroider, hvordan astronomer samarbeider for å kartlegge asteroidene i solsystemet vårt, hvor mange asteroider som kan oppdages i løpet av en natt, hvordan vi kan anslå hvor mange asteroider som finnes der ute basert på hvor mange vi har oppdaget så langt, hvor stor trussel de egentlig utgjør og hva vi kan gjøre hvis en asteroide er på vei mot Jorden.

Dette er en bok for deg som er nysgjerrig på asteroider og noen (eller alle) punktene jeg listet opp ovenfor. Det er en liten og nokså lettlest bok med noen få illustrasjoner, som du kan se her.

Her kan du se det forfatter Carrie Nugent holde et TED-foredrag om å jakte på asteroider:

Det pågår en kontinuerlig jakt etter nye asteroider. Og i skrivende stund er det astronomer eller teleskoper ett eller flere steder i verden som ser mot himmelen på jakt etter uoppdagede asteroider. Ved å kjenne til flest mulig av asteroidene og bli kjent med de forskjellige typene (hva de består av, hvor tettpakkede de er, hvor raskt de suser gjennom rommet og roterer), er vi bedre forberedt på hva enn som måtte komme vår vei!

* * *

Skal du lese denne boken?

Sjekk ut hvilke andre bøker jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen bok ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Anne Cathrine Danielsen sier:

    Tusen takk for tipset, Den kom i posten her om dagen. Jeg gleder meg til å lese den.

    1. Så flott! Håper du liker den 😀

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.