Satellitter som ser på Jorden

Satellitter og romobservatorier ser ikke bare utover i verdensrommet – mange av dem studerer jordkloden.

For astronomer er romobservatorier og satellitter fantastiske verktøy for å studere universet. Men dette er også fantastiske verktøy for å studere jordkloden vår. Ved å bruke satellitter kan vi kartlegge en rekke ulike fenomener og holde øye med endringer som foregår på Jorden fra dag til dag og over tid.

Satellitter

Den første satellitten som blant annet hadde i oppgave å skulle observere Jorden var Explorer 7 som ble skutt opp av NASA i 1959. (En full liste over satellitter som er brukt, fortsatt brukes og som er planlagt brukt til jordobservasjoner og meteorologi finner du her.)

Nå finnes det til enhver tid et stort antall satellitter som går i bane rundt Jorden for å observere kloden vår daglig. Her er noen av dem:

NASAs jordsatellitter. Figur: NASA

Tidslinje for ESAs jordsatellitter. Trykk for å se større. Bilde: ESA

Hva kan kartlegges fra verdensrommet?

Det synes nesten ikke å være grenser for hva satellitter kan brukes til å kartlegge fra verdensrommet. Her er noen eksempler:

Trykk på bildet for å se det større. Bilde: ESA

Norge er involvert i flere jordobservasjonsprosjekter, som du kan lese om på nettsidene til Norsk romsenter. Her i Norge bruker vi blant annet data fra jordsatellitter for å holde øye med skipstrafikk, fiskeriressurser, havgrenser, oljeutslipp fra skip eller offshore-installasjoner, og kartlegge is og isfjell rundt Svalbard.

I de to korte videoene nedenfor kan du lære mer om hva vi kan lære om Jorden ved hjelp fra satellitter, og hvordan satellitter går frem for å kartlegge hele jordkloden:

Utforsk data fra jordsatellittene

Du kan selv utforske ulike datasett fra ulike satellitter med NASAs nettside Worldview. Her er en introduksjonsvideo som forklarer hvordan du kan bruke nettsiden og hvordan du kan lage egne animasjoner av datasettene (!):

* * *

Utforsk mer:

Forslag til studieretninger:

Hovedbilde: NASA/JPL-Caltech

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Tilbaketråkk: NASA 60 år! | AstroMaria

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.