Leserspørsmål: Jobbmuligheter innen astronomi?

Har du lyst til å studere og jobbe innen astronomi, men er usikker på mulighetene?

Samordna opptak er rett rundt hjørnet – allerede denne helgen faktisk! De fleste har kanskje bestemt seg for hva de vil drive med i tiden etter videregående skole allerede, mens noen syns sikkert det er vanskelig å bestemme seg. Og det er jo veldig forståelig. Bare innen realfag finnes det et hav av muligheter. Selv har jeg tatt to utdannelser (grafisk design og astrofysikk), fordi det første valget jeg gjorde ikke stemte 100 % for meg. Om du skulle finne ut at du har valgt feil, er det ingen skam å snu og velge noe annet (det virker som det faktisk er ganske vanlig).

Spørsmålet

Denne uken fikk jeg e-post med dette spørsmålet fra Julie:

«Jeg er svært interessert i astronomi og forskning på verdensrommet, men jeg er svært usikker på om jeg skal satse på det. Jeg lurer på om du vil anbefale en karriere innen temaet? Er det jobbmuligheter i Norge eller ser det helst ut til at du må utenlands for å jobbe?»

I dette innlegget vil jeg fokusere på jobbmuligheter innen astronomi, men det finnes mye annet du kan gjøre med en astrofysikkutdannelse. Det får bli tema for en annen gang. Hvis du er nysgjerrig på forskjellige yrker hvor du kan bruke en astronomiutdannelse, kan du for eksempel sjekke disse karriereintervjuene.

Svaret

Etter du har tatt en astronomiutdannelse, kan du jobbe som astronom. Da jobber du gjerne på et universitet hvor du forsker på et eller annet som har med universet å gjøre, samtidig som du driver med noe undervisning. Eller du kan forske ved et forskningsinstitutt. Å jobbe som forsker er spennende og du kan bidra med å finne ut nye ting om universet! Men det kan også være en utfordrende jobb, hvor det er vanskelig å få en fast stilling.

Astronomimiljøet i Norge er ganske lite sammenlignet med mange andre land. Hvor finnes astronomene hen? Det er flere steder i Norge hvor det forskes på romfysikk (samspillet mellom verdensrommet/Solen og Jorden), mens de som forsker på verdensrommet utenfor Jordens atmosfære først og fremst befinner seg ved Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. I tillegg finnes det noen teoretiske fysikere rundt om ved landets universiteter som også driver med forskning relatert til astronomi, da spesielt innen partikkel- eller kjernefysikk.

Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo. Bilde av meg

Fordi astronomimiljøet i Norge er lite, er antall arbeidsplasser begrenset. Ettersom astronomi er et internasjonalt fagfelt, får du konkurranse fra hele verden når du skal søke på forskningsstillinger. Er du fast bestemt på å jobbe med forskning innen astronomi, må du derfor være åpen for å reise utenlands, i alle fall i perioder, for å få erfaring og kontakter. En del astrofysikere søker seg hjem igjen etter å ha hatt flere midlertidige forskningsstillinger hos universiteter eller institusjoner i utlandet. For eksempel er det flere norske astrofysikere som har vært innom forskningsinstituttet NORDITA i Sverige og Dark Cosmology Centre i København. Eller du kan for eksempel jobbe hos ESA som blant annet har kontorer i Nederland.

Det finnes også jobbmuligheter som er astronomirelaterte som ikke innebærer å drive med forskning. For eksempel går det an å undervise fysikk i den videregående skole (hvor astronomi er en del av pensum), jobbe på vitensentre eller museer rundt om i landet, drive med formidling (for eksempel vitenskapsjournalist, foredragsholder, kommunikasjonsansvarlig hos universiteter, drive astronomisk YouTube-kanal, etc), konsulentvirksomhet, og mer. Så om du i utgangspunktet sikter deg inn på forskning, men finner ut at det ikke er noe for deg eller du har lyst til å gjøre noe annet etter hvert, finnes det altså også andre ting du kan jobbe som med samme utdannelsen. Min uvanlige fagkombinasjonen med grafisk design og astrofysikk har gjort at jeg kunne skape min helt egen, unike arbeidsplass som du kan lese mer på Om meg-siden.

Astronomer ved UiO drar i blant til La Palma for å bruke Nordisk optisk teleskop (avbildet her) eller Det svenske solteleskopet for å lære om universet. Som astronomi-student får du mulighet til å dra dit i forbindelse med studiet. Bilde av meg

Kort om studievalg

Hvis du er interessert i å forske på verdensrommet, er det mest åpenbare valget å ta mastergrad i astronomi ved Universitetet i Oslo. Avhengig av hva interesseområdet ditt er innen astronomi, kan det også være aktuelt å velge master i teoretisk fysikk eller romfysikk ved UiO.

Ved NTNU går det an å ta master i teoretisk fysikk med fokus på astrofysikk. Du finner også mastergrad i romfysikk ved Universitetet i Tromsø og Universitetet i Bergen.

* * *

Jeg har ikke selv valgt å gå forskningsveien, så jeg kan ikke komme med en personlig anbefaling. Men kanskje det er noen astrofysikere som driver med forskning som kan uttale seg mer om hvordan dette er som karrierevei? Jeg oppfordrer astrofysikere til å legge igjen en kommentar nedenfor ✨

Er du nysgjerrig på forskning innen astronomi, går det også an å ta kontakt med en som jobber med forskning innen det fagområdet du er interessert i. Se for eksempel denne listen over folk.

Masse lykke til med valget ditt!

Hovedbilde: Interagerende galakser i galaksegruppen Arp 194 (NASA, ESA, og the Hubble Heritage Team (STScI/AURA))

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Andri sier:

  Bra innlegg! Dette er vel et av de mest vanlige oppfølgingsspørsmålene jeg får når jeg sier jeg studerer Astronomi… Burde også nevnes at hvis man velger å studere Astronomi/Astrofysikk lærer man masse programmering, problemløsning, statistikk og fysikk, som kan brukes i veldig mange yrker! Folk som har gått her på institutt for teoretisk astrofysikk har i tillegg til det du nevner over endt opp med å jobbe med blant annet programmering, programutvikling, økonomi/finans, GPS systemer og statistikk, noe det finnes masse arbeidsplasser på 🙂 Men hvis man vil jobbe med noe direkte relatert til Astronomi kan jeg ikke komme på mer enn det du nevnte over. Selv om dette ikke er så mange muligheter eller arbeidsplasser, så er det ikke så mange som studerer det heller, så det er ikke umulig å lande drømmejobben. Hvis Julie er interessert anbefaler jeg å prøve det ut!

  1. Det er et godt poeng at det ikke er så mange som studerer astronomi, og at det hjelper på mulighetene! Og så bør man selvsagt gjøre et forsøk hvis man virkelig drømmer om noe 😀

 2. Julie sier:

  Tusen takk for utfyllende svar!

  Jeg har et spørsmål til. Jeg har sett på muligheter for å studere i utlandet, men det er så mange. Har du fått noe innblikk i steder der folk har hatt positive erfaringer eller hørt om steder du kan anbefale?

  1. Oj, den er vrien, ettersom det finnes aktuelle steder nesten over alt. En ting du kan tenke på, hvis ikke det er for tidlig til at du har gjort deg opp en tanke om det, er hvilket område innen astronomien du er interessert i (kosmologi, galakser, stjerner, etc.), og velge et universitet hvor det er noen som forsker på det, slik at du på sikt kan få en masterveileder som driver med temaet du er interessert i.

   Jeg vet ikke om det eliminerer så mange steder, men det kan hjelpe litt? Jeg endte opp med å skrive masteroppgaven min i København av nettopp den grunn 🙂 Det går med andre ord også an å bytte universitet (eller dra på utveksling) når du skal starte på mastergraden, hvis du finner ut at det er et annet sted som passer bedre.

   Eller så finner du mange gode forslag her: https://www.topuniversities.com/university-rankings-articles/university-subject-rankings/top-universities-physics-astronomy-2017

   1. Julie sier:

    Tusen takk!

 3. Ragnhild sier:

  Hei Julie!

  Som nevnt både i innlegget til Maria og i kommentarene, så er verktøyene man lærer seg i en astronomigrad nyttige i mange andre sammenhenger – det fins ytterst få arbeidsledige astrofysikere. Så jobbmulighetene, sånn generelt, er gode.

  Jobber innenfor astronomi fins det færre av, men de fins. Et typisk karriereløp som forsker innebærer master- og så doktorgrad, så sannsynligvis noen år i midlertidlige/prosjekt-baserte forskerstillinger (postdoc), før man eventuelt får en fast forskerstilling (i Norge mest sannsynlig ved et universitet; ellers i verden jobber mange astronomer også f.eks. ved forskningssentre drevet av NASA/ESA, eller observatorier.) Et eller annet sted langs veien (enten som doktorgradsstipendiat eller postdoc) kommer du sannsynligvis til å måtte reise utenlands. (Og mange astronomer reiser mye i jobben også – da jeg tok doktorgrad reiste jeg til observatoriene i Chile to-tre ganger i året.)

  Noen flere tanker:

  – Om du skulle ombestemme deg underveis, fins det mange andre spennende karriereveier utenom forskning om du tar en grad i astronomi. Så ingenting å tape på å begynne. Ta gjerne så mye programmering du kan, det er supernyttig både innen forskning og (arbeids)livet generelt.
  – Anbefaler veldig å prøve forskerlivet gjennom sommerjobb mens du er student (vet ikke om det fins muligheter ved UiO, men det fins mange internasjonale program der ute, see f.eks. http://www.astrobetter.com/wiki/Summer+Internships). Om du senere bestemmer deg for å fortsette forskerløpet og ta doktorgrad, er det gull å ha referanser fra tidligere veiledere. Og hverdagen som forsker er ganske annerledes enn som bachelorstudent, så det kan være fint å finne ut om dette er noe du trives med.
  – Med mindre du har sett deg ut et spesielt program, ville jeg ikke stressa med å studere i utlandet før en eventuell master- eller doktorgrad. Bachelor-kurs er ganske like de fleste steder.

  Lykke til!

  1. Tusen takk for kommentaren din med gode tips, Ragnhild!

   Jeg kan legge til at det er mulig å ha sommerjobb ved Institutt for teoretisk astrofysikk hvor man jobber med et forskningsprosjekt. Dette er først og fremst når man har kommet til mastergraden. Jeg og flere andre medstudenter gjorde dette sommeren før vi begynte på selve masteroppgaven. Jeg har blant annet skrevet litt om det her: http://www.astromaria.no/2016/05/27/jeg-har-fatt-meg-sommerjobb/. Eller så gir også arbeidet med selve masteroppgaven et inntrykk av hvordan det vil være å drive med forskning.

   Frem til man får muligheten til å ha sommerjobb ved UiO, går det an å søke om internships andre steder, men det kan være en hard kamp om plassene. Et alternativ er da sommerskoler, men det koster gjerne penger fremfor at man tjener penger. Jeg var for eksempel med på denne sommerskolen: https://sites.google.com/a/kenyon.edu/mwss/. Jeg har skrevet mange innlegg om oppholdet under emneknaggen «Mt. Wilson Observatory»: http://www.astromaria.no/tag/mt-wilson-observatory/. Det ga ikke noe særlig inntrykk av forskningslivet, men var en veldig fin og spennende opplevelse. Ellers har jeg hatt internship hos Australian Astronomical Observatory i Sydney en sommer, som jeg blant annet har skrevet om her: http://www.astromaria.no/2015/06/18/hva-jeg-skal-jobbe-med-hos-aao/

  2. Julie sier:

   Tusen takk for svar!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.