AstroMaria bygger: LEGO Friends-observatorium

Det finnes mange eksempler på LEGO-romskip, -satellitter og -astronauter. Dette er det første settet jeg har kommet over som handler om bakkebasert astronomi.

Verdensrommet er kult. Romskip kan suse rundt med astronauter ombord og besøke fjerne planeter. Eller satellitter kan sendes ut for å samle informasjon om universet. Men mye av astronomien foregår i virkeligheten på bakken ved å bruke bakkebaserte teleskoper. Det er allerede blitt et par år siden jeg kjøpte LEGO Friends-observatoriet, men jeg har ikke lyst til å la være å nevne det på bloggen av den grunn.

Hva er LEGO Friends?

I 2012 ble LEGO Friends lansert. Det er en serie med sett som inneholder sukkersøte farger og mer realistiske, ikke-gule LEGO-mennesker for at LEGO skulle appellere mer til jenter (her kan du se forskjellen på Friends-figurene og de originale figurene).

I begynnelsen syns jeg LEGO Friends var noe tull. Trenger alt å rosafiseres for å kunne appellere til jenter? Jeg kan ikke huske at mangelen på rosa hindret meg i å leke med LEGO som barn. Men da jeg var barn var kanskje heller ikke lekeverdenen så splittet mellom kjønnene som den synes å være nå, med leker som aktivt markedsføres mot ett kjønn.

Men at LEGO Friends eksisterer, betyr ikke nødvendigvis at den originale LEGOen er «gutte-LEGO» og at LEGO Friends er utelukkende «jente-LEGO». Nå har man flere valgmuligheter dersom man ønsker det. Og det gjør kanskje at flere jenter syns det er gøy med LEGO, som kanskje ellers ikke ville syntes det. Og det er jo fint! Og jeg syns LEGO Friends egentlig har veldig mange fine sett.

Når LEGO skulle lage settet Women of NASA valgte de likevel å bruke de originale LEGO-figurene, og det syns jeg var kult, for det fungerer helt nydelig!

LEGO Friends-observatoriet

Når man først tar ut brikkene fra boksen, ser det nærmest ut som sukkertøy. Det er lett å komme i godt humør når man bygger med de fargerike brikkene (for motsatt følelse, prøv å bygge dette LEGO-settet som nesten bare består av sorte brikker):

LEGO-settet inkluderer et stjernekart og en laptop, en bil, en hjelpende robot, et lite observatorium som roterer, og ei jente. Jenta som er inkludert i settet har opprinnelig brunt hår, men jeg hadde et blondt LEGO Friends-hår liggende fra et annet sett, og satte på det i stedet, for at det skulle ligne mer på meg 😛 Settet ser slik ut når det er ferdig bygd:

Med disse komponentene kan du bruke stjernekartet for å planlegge observasjonene du har lyst til å gjøre, sette deg i den Jeep-lignende bilen for å kjøre til det avsidesliggende observatoriet, stille inn teleskopet på riktig objekt med laptopen, og sette i gang med observasjonene 😀

Konklusjon

Man kan syns hva man vil om at det er rosa og sånt, men kombinert med vitenskap blir det ekstra bra. Det er et forholdsvis enkelt sett, men jeg syns det er koselig likevel. Det føles nesten litt uferdig siden det bare består av løse småsett uten en felles base. Men man kan jo bygge videre rundt settet med annen LEGO man har liggende.

Nedenfor er et enkelt oppsett jeg satt sammen når jeg skulle ta et bilde av settet da jeg opprinnelig kjøpte det. Jeg kan egentlig tenke meg å bygge opp noe nytt og finere etterhvert. Kanskje gi astronomen et skikkelig kontor, blant annet?

Nå venter jeg ivrig på at LEGO skal produsere et skikkelig observatorium-sett, bestående av et stort observatorium med flere rom og et stort teleskop i. Det ble nylig foreslått et observatorium-sett, men det vant dessverre ikke frem …

* * *

Hva syns du om dette LEGO-settet, og om LEGO Friends?

Sjekk taggen «AstroMaria bygger» for å se hva annet jeg har bygd!

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.