Norsk teknologi på vei til Den internasjonale romstasjonen

Instrument skal forske på gammastråler i Jordens atmosfære. 

2,6 tonn med nyttelast bestående av forsyninger, utstyr og vitenskapelige eksperimenter er på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Nyttelasten befinner seg i en SpaceX Dragon-kapsel som ble skutt opp med en Falcon 9-rakett i går kveld fra Cape Canaveral i Florida, USA. Dette var SpaceX sin 14. forsyning av ISS. Med i lasten er et måleinstrument med norsk teknologi som skal studere gammastråler i Jordens atmosfære.

ASIM-instrumentet

Forskere ved Universitetet i Bergen har utviklet detektoren måleinstrumentet kalt ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor) som kan måle gamma- og røntgenstråler fra tordenvær. Dataene som måleinstrumentet samler inn, vil bli samlet inn og analysert av forskere ved UiB. ASIM er et ESA-prosjekt.

ASIM-instrumentet og dets plassering på ISS. Illustrasjon: UiB

Gammastråler ble først observert i torden på 1990-tallet, og det er fortsatt mye vi ikke vet om dette fenomenet. Forskerne forventer å kunne måle rundt 1000 jordiske gammaglimt i løpet av et år (må ikke forveksles med gammaglimt fra stjerner). Da kan de forhåpentligvis lære om dette fenomenet og hvor vanlig det er, samt studere hvordan det påvirker Jordens atmosfære.

Nikolai Østgaard på Birkelandsenteret forklarer hva ASIM skal gjøre når den blir sendt til verdensrommet:

Du kan lese om noen av de andre vitenskapseksperimentene som er ombord Dragon-kapselen på NASAs SpaceX-blogg, som inkluderer eksperimenter for å studere hvordan menneskekroppen, planeter og materialer oppfører seg i rommet.

Oppskytningen

Du kan som alltid se video av SpaceX sin oppskytning på deres YouTube-kanal:

* * *

Dragon-kapselen ankommer ISS 4. april, hvor den vil tilbringe rundt én måned før den returnerer til Jorden igjen med rundt 1,5 tonn med last fra ISS ? Selve ASIM forventes å være aktiv på ISS i minst to år.

Hovedbilde: SpaceX

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.