Video: «A New View of the Moon»

Hvordan oppleves det å se Månens kratere gjennom et teleskop for aller første gang?

Det kan være fort gjort å glemme at Månen er tilstede på himmelen, for vi er så vant med å se den der. Månen kan ses på himmelen nesten daglig hvis man følger med også når Månen er i sine smalere faser. Sett fra vår avstand er Månen en blendende hvit skive med noen mørke områder. Men Månens overflate er full av kratre, og disse kan ses i forbløffende detalj gjennom et lite teleskop. Wylie Overstreet og Alex Gorosh har lagd en video hvor de har tatt med et teleskop til offentlig plasser og peker det mot Månen slik at folk kan oppleve Månen på «nært hold» for første gang. Det er vanskelig for folk å unngå å bli imponere av synet.

Månen er vår nærmeste kosmiske nabo. Likevel er det fort gjort å glemme at Månen er en hel liten verden i seg selv. Og selv om det finnes ufattelig mye mer verdensrom der ute, kan noe så tilsynelatende enkelt som et nærbildet av Månen gi oss en smakebit på universets storhet og vår plass oppi alt sammen. Et slikt syn kan vise oss at vi er del av noe mye større enn oss selv og jordkloden vår, og at det finnes så mye mer der ute. Man kan føle seg liten i en slik situasjon, men kanskje også kjenne seg mer i kontakt med verdensrommet der ute?

Gutta bak denne videoen, Wylie Overstreet og Alex Gorosh, har tidligere lagd en video hvor de konstruerer en skalert modell av solsystemet i ørkenen som også er verdt en titt.

* * *

Har du sett Månen gjennom et teleskop før?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Månen er absolutt et syn som må nytest på nært hold 🙂

    Er hele tiden ute med mitt teleskop ( 130mm skywatcer ) og folk på gaten stopper ofte opp for å se 🙂 en opplevelse for alle som kikker for første gang så om folk har et teleskop, del det med alle folk, om man ikke har et teleskop, finn en som har det 🙂

  2. Are Vig sier:

    Legg til det første bildet fra månen pulisiert av bbc!??

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.