Jeg skal skrive vitenskapelig artikkel av masteroppgaven min!

Dette blir min mulighet til å bidra til vitenskapen.

I sommer fullførte og forsvarte jeg masteroppgaven min i astrofysikk. Veilederen min, Marianne, har alltid tenkt at det burde bli en vitenskapelig artikkel av arbeidet mitt. Nylig sendte hun meg e-post og spurte om jeg kunne tenke meg å skrive en slik artikkel nå, og det har jeg lyst til! Det er egentlig bra at hun ikke spurte før nå, for i høst var jeg skikkelig lei av alt sammen …

Hva er en vitenskapelig artikkel og hvorfor skal jeg skrive en?

En vitenskapelig artikkel er en tekst som beskriver et forskningsarbeid som er gjort. Når den er ferdig skrevet, sendes den inn til et vitenskapelig tidsskrift for å bli fagfellevurdert og forhåpentligvis publisert. Jeg kan ta utgangspunkt i masteroppgaven når jeg skal skrive artikkelen, men artikkelen må holde et høyere faglig nivå, så veilederen min kommer til å hjelpe meg litt med det.

Grunnen til at jeg bør skrive en artikkel, er at arbeidet mitt egentlig ikke har en vitenskapelig verdi før det er blitt publisert i et vitenskapelig tidsskrift. Og det virker jo litt bortkastet å ha brukt 10 måneder på et arbeid hvis det bare blir stående og støve ned på en hylle et sted. Hvis jeg skriver en vitenskapelig artikkel, kan jeg faktisk bidra til at vitenskapen går fremover!

Bilder fra innleveringen og masterpresentasjonen i juni 2017.

Prosessen

Planen er å sende inn artikkelen til Monthly Notices of the Royal Astronomical Society når den er ferdigskrevet. Det kan fort ta noen måneder å bli ferdig med den. Og så må artikkelen sannsynligvis gjennom flere runder hvor den blir vurdert av fageksperter som kan komme med innspill til ting som må endres før teksten forhåpentligvis godkjennes for publisering.

Det blir spennende å skrive en vitenskapelig artikkel, for det har jeg ikke gjort før. Men det blir også utfordrende, for jeg syns allerede jeg har glemt mye av det jeg gjorde i masterprosjektet mitt, så jeg må nok bruke en del tid på å friske opp hukommelsen. Kanskje må jeg lage noen nye figurer og tabeller også. I første omgang blir det litt klipp-og-lim og omskriving av tekst fra masteroppgaven, og så får jeg se på noen av artiklene til veilederen min for å se hvordan hun skriver dem. Og til slutt blir det forhåpentligvis en fin-fin artikkel! ?

* * *

Jeg sier ifra hvordan det går til slutt!

Hovedbilde: Carinatåken fotografert i infrarødt for å avsløre nye detaljer (ESO/T. Preibisch)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.