I pointed my telescope to the sky, and here’s what I saw …

Det er et helt univers der ute som venter på å oppdages.

Det er noe vakkert ved det å kunne peke et teleskop mot nattehimmelen, se ut mot andre verdener, og drømme seg bort. Synet av universet gir en pause i den hektiske hverdagen og skaper en avstand til det som foregår her på Jorden – noe man kan trenge i blant. Men man trenger ikke nødvendigvis ha et eget teleskop, for man kan se på alle de utrolige bildene som finnes på nettet som er tatt med andre teleskoper. For eksempel er NASAs Astronomy Picture of the Day en god kilde til daglige doser med verdensrom.

Min egen teleskoperfaring

Jeg har selv et teleskop (76 mm i diameter) som jeg fikk i julegavene av foreldrene mine da jeg gikk på barneskolen. Jeg kan ikke huske at jeg har brukt det til noe særlig annet enn å se på Månen. Jeg hadde sikkert ikke tålmodighet til å lete etter mindre objekter. Nå er teleskopet blitt såpass gammelt og sjanglete at det er vanskelig å peke det inn på noe så lite som en planet. Så nå om dagen er teleskopet mest til pynt, og i desember poserer det som juletre:

Juletreteleskop!

Da jeg var på sommerskole hos Mount Wilson Observatory i 2014, var jeg så heldig å få se gjennom det nest største teleskopet de har der (60″ ≈ 1,5 m i diameter). Da fikk jeg se Saturn gjennom et teleskop for aller første gang og jeg ble helt imponert av synet. Det så surrealistisk ut! Jeg skulle gjerne fått muligheten til å se resten av planetene gjennom et teleskop også, men det får bli i fremtiden en gang.

Etter Saturn fikk jeg titte på kraterne på Månen og noen stjernehoper gjennom det samme, store teleskopet. Deretter en rekke stjernetåker og galakser som egentlig ikke var noe særlig å se på. De blir for lyssvake rett og slett, og blir seende ut som diffuse skyer. Så jeg syns for det meste at det er mye finere å se på bilder tatt av skikkelige teleskoper, fremfor å titte gjennom et teleskop selv. Men i blant er det fint å få en litt mer direkte kontakt med nattehimmelen ved å se på den gjennom et teleskop 🙂

60″-teleskopet på Mount Wilson. Bilde: Gregg Tavares.

En illustrert utsikt

Illustrasjonene nedenfor (og hovedbildet øverst i innlegget) er laget av den spanske illustratøren Francesco Faggiano, og var inspirasjonen til dette innlegget. Jeg syns disse illustrasjonene er så fine ❤

Et oversiktsbilde:

* * *

Hva er det fineste du har sett gjennom et teleskop? Eller hva skulle du ha likt å se?

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.