Hva ser Hubbleteleskopet på akkurat nå?

Lurer du på hvilket astronomisk objekt Hubbleteleskopet studerer akkurat nå, og hvorfor?

På nettsiden Space Telescope Live kan du til enhver følge med på hva Hubbleteleskopet holder på med. Der står det hvilket astronomisk objekt teleskopet ser på, hvilket instrument som brukes, og hvilken astronom observasjonene gjøres på vegne av. Det er også en lenke til observasjonens prosjektbeskrivelse, hvor du kan lese hva astronomene ønsker å finne ut av ved å gjøre akkurat denne observasjonen.

Observasjonsprosessen

Hubbleteleskopet driftes av Space Telescope Science Institute (STScI). Hvert år blir det sendt inn utallige prosjektforslag fra astronomer fra hele verden (blant annet fra astronomer i Norge), som et ekspertpanel hos STScI skal vurdere. Det er hard konkurranse om å få observasjonstid, og astronomene som søker om observasjonstid må derfor demonstrere at det de ønsker å observere, bare lar seg gjøre med Hubbleteleskopet. STScI mottar gjerne seks ganger så mange forslag som det finnes observasjonstid til.

Observasjonstiden til et prosjekt måles i antall baneomløp med Hubbleteleskopet som må settes av. Alle de godkjente prosjektforslagene må deretter legges inn i en detaljert timeplan – her er det snakk om å planlegge ned til sekundet – som maksimerer utbytte av observasjonstiden som er tilgjengelig. Les mer om hele observasjonsprosessen her.

Status for Hubbleteleskopet

Hubbelteleskopet går i bane rundt Jorden i en høyde på 550 km, og suser rundt i en hastighet på 28 000 km/t. Det tar teleskopet 96 minutter å fullføre ett baneomløp rundt Jorden.

Hubbleteleskopet hadde sin siste service i 2009, og klarer seg fortsatt bra. Man tror teleskopet vil kunne klare seg til rundt 2020. Så forhåpentligvis blir det et par år til med spennende og lærerike observasjoner med Hubbleteleskopet!

Her står jeg foran en fullskalamodell av Hubbleteleskopet hos Kennedy Space Center i Florida, USA. Hubbleteleskopet er stort!

Hovedbilde: ESA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.