Film: «Contact»

Hva gjør vi dersom vi mottar et radiosignal fra en utenomjordisk sivilisasjon?

Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har skrevet om filmen Contact på bloggen før nå. Kanskje har det gitt meg litt prestasjonsangst. Filmen har nemlig lenge vært min favoritt blant astronomiinspirerte filmer – kanskje til og med filmer generelt. Mye av grunnen til det, er at Contact for en gang skyld er en romfilm som handler om en astronom fremfor en astronaut, OG at hovedpersonen er en kvinne. Filmen tar dessuten for seg interessante vitenskapelige, filosofiske, religiøse og etiske spørsmål rundt utenomjordisk liv, og hvordan menneskeheten en dag skal forholde oss til at det kan finnes intelligent liv der ute som prøver å ta kontakt med oss.

Ellie (spilt av Jodie Foster) foran noen av radioantennene som utgjør Very Large Array i New Mexico.

«The universe is a pretty big place.
If it’s just us, seems like an awful waste of space.»
– Contact

Kort om handlingen

Filmen Contact kom i 1997, og er basert på boken med samme navn, skrevet av den kjente astronomen og vitenskapsformidleren Carl Sagan (boken er fin, den også!). Hovedpersonen i filmen er observasjonsastronomen Dr. Eleanor «Ellie» Arroway, spilt av Jodie Foster. Ellie leter etter intelligent utenomjordisk liv i universet, kalt SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Dette gjør hun ved å lytte til radiosignaler som er registrert av radioteleskoper, på leting etter signaler som kan være av kunstig opprinnelse.

I løpet av filmen benytter Ellie både Arecibo-teleskopet og Very Large Array til å lytte etter utenomjordisk liv. Hun er sikker på at hun med tiden vil finne noe, men har problemer med å få finansiering og bli tatt seriøst som forsker i sin jakt på «små, grønne menn». Men én dag hører hun et interessant radiosignal i dataene fra radioteleskopene …

Filmen tar for seg hvordan Ellie og teamet hennes dekoder signalet, og hva menneskeheten skal gjøre med beskjeden de har mottatt. Her er traileren for filmen:

Her er en stilig filmplakat som en fan av filmen har laget. For ikke å snakke om denne plakaten (men den røper kanskje litt for mye om filmens handling, dersom du ikke allerede har sett den).

Filmens hovedperson Ellie er basert på den virkelige astronomen Jill Tarter. Og henne skal det handle om på bloggen til uken 😀 Hun har selv sagt følgende om filmen: «I loved the movie, Contact. It didn’t stoop to stereotypes but instead portrayed scientists as intelligent people who are passionate about their life’s work and are occasionally obsessed.»

Har du sett Contact? Hva syns du om filmen?

Sjekk ut andre filmer jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen film ?

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.