Nye planer for bloggen

Nytt år, nye formidlingsmuligheter!

Det er allerede en stund siden nyttår, så det virker kanskje litt sent å snakke om nytt år og nye muligheter. Men det er først nå jeg har fått svar på en søknad jeg sendte før jul om finansiering for å videreutvikle bloggen min. I høst satt jeg nemlig å funderte over hvilke nye ting jeg kan gjøre med bloggen for å skape mer engasjement rundt verdensrommet og være mer samfunnsrelevant, samt nå ut til flere folk. Resultatet ble at jeg søkte om penger fra Forskningsrådets prosjekt PROFORSK for å få midler til å igangsette noen nye initiativer på bloggen. Og forrige uke fikk jeg innvilget søknaden min! ?

«PROFORSK skal øke forståelsen for forskningens betydning i samfunnet og bidra til økt interesse for forskning blant barn og unge. Programmet skal bidra til å vise barn og unge forskning som en mulig karriere.»

Astronomiinteressen blant unge

I forbindelse med søknaden min leste jeg forskningsartikler som så på unges interesse for astronomi og realfag, utdanningsvalg, osv. Da var det spesielt to ting som jeg syns var verdt å merke seg:

 1. De unge viser stor interesse for verdensrommet, men astronomiinteressen er raskt dalende for hvert steg i utdannelsen – og raskest for jenter. Dette kan skyldes mangel på astronomi i skolen som kan opprettholde interessen (det ser ut til å være lite astronomi igjen i læreplanene), mangel på læring om astronomiens betydning for samfunnet, og/eller mangel på informasjon om karriere- og arbeidsmulighetene innen astronomi eller med astronomiutdannelse. (Selv tenkte jeg aldri på astronomi som en mulig karriererevei når jeg var ung, jeg syns bare det var gøy med solsystemet og verdensrommet, og utdannet meg til grafisk designer i stedet. Men så ble det jo astronomi til slutt likevel ?)
 2. Astronomi fungerer ofte som en inngangsport til andre realfag. Mange av dem som ikke velger å gå videre med astronomi, velger å gå til andre realfag i stedet.

Man går med andre ord glipp av en mulighet for realfagsrekruttering ved ikke å vedlikeholde elevenes astronomiinteresse gjennom oppveksten! ✨

Pauseinnslag: Stjernetåken Rho Ophiuchi (fargene er forsterket). Bilde: Wikipedia Commons

Hva trenger å formidles?

To spørsmål jeg får en del: 1) Hva kan man bruke en astronomiutdannelse til, og 2) Hvorfor skal vi bry oss om verdensrommet?

Det første spørsmålet kommer gjerne fra elever som er interessert i astronomi og fysikk, men som er usikre på hvilke jobbmuligheter og studieretninger som finnes innen astronomi i Norge, hva en astronomiutdannelse går ut på og kan brukes til, eller hvordan astronomer jobber. Jeg har derfor lyst til å skrive mer om disse tingene fremover.

Som svar til spørsmålet nummer to, har jeg lyst til å vise frem ulike måter vår utforskning av universet og investering i romfart har forbedret livet på Jorden, og hva utforskningen har lært oss om universet og vår plass i det, og hvorfor utforskningen har en verdi i seg selv.

I tillegg skal jeg fortsette med mye av det jeg allerede har gjort en del av, som er å vise frem det fantastiske universet vårt, skrive om ting vi ikke har funnet ut av ennå og hva vi vet så langt (som f.eks. mørk materie), kommentere nye astronomiske funn som blir slått opp i mediene, og skrive om flere astronomikvinner (slik som Vera Rubin). Og så skal jeg selvfølgelig fortsette med å diskutere filmer og bøker, bygge romrelaterte LEGO-sett, og lignende ?

Pauseinnslag: Saturn! Bilde: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Noen helt nye ting på bloggen

Jeg har tenkt på flere nye ting jeg har lyst til å prøve på bloggen fremover, og som inngår i søknaden jeg har fått innvilget penger basert på. For eksempel:

 • Ressursside: Jeg skal lage en side på bloggen hvor jeg samler digitale ressurser innen astronomi som for eksempel kan brukes i undervisning eller for å utforske universet på egenhånd, samt tips om bøker, filmer, osv.
 • Leserspørsmål: I blant får jeg tilsendt spørsmål fra lesere. I stedet for at jeg svarer til dem privat, er det bedre å svare på bloggen slik at alle kan få glede av det 🙂 Så det er bare å sende meg spørsmål (om verdensrommet, utdannelse, etc.), så lager jeg rett og slett en database med spørsmål som jeg kan jobbe meg gjennom (men jeg kan ikke love svar på alt eller at svarene kommer veldig fort).
 • Gjesteblogging: For å vise frem andre fine realfagsbloggere/astrofysikere, har jeg lyst til å invitere andre til å skrive innlegg på bloggen. Jeg har så langt avtalt ett gjesteblogginnlegg, så får vi se om jeg finner flere som kan være aktuelle etter hvert.

* * *

Er det noe du savner på bloggen eller som du vil se mer/mindre av i året som kommer?

Hovedbilde: Hjemmekontoret mitt

Relaterte innlegg

Kommentarer

 1. Kristin C sier:

  Dette er jo helt vidunderlig! Gratulerer med velfortjent støtte!

  1. Tusen takk, Kristin! ?

 2. Peter sier:

  Gratulerer 🙂 vel fortjent 🙂

  Eneste jeg savner litt er gif’er eller videoer for å vise litt detaljer rundt det man vil formidle.

  Alt er betydelig lettere å forstå med en animasjon eller lignende 🙂

  1. Takk, Peter! Viktig innspill – det skal jeg prøve å bli flinkere på, der det er mulig å finne animasjoner å bruke 🙂

 3. Harald sier:

  Neil deGrasse Tyson sitt svar på hvorfor studere astronomi, som et mål å drømme etter som inspirerer til stor ingeniørkunst her på jorda:

  https://www.youtube.com/watch?v=CbIZU8cQWXc

  1. Peter sier:

   Ooi, den videoen satte meg litt ut av spill Harald, nydlig??

 4. Hannah Martini sier:

  Så gøy! Stå på 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.