Where we are going, we don’t need roads

Akkurat nå kjører en rød Tesla i verdensrommet utenfor Jorden takket være gårsdagens vellykkede oppskytningen av SpaceX sin kraftigste rakett, Falcon Heavy.

I går kveld sendte endelig det private romfartsselskapet SpaceX opp sin kraftigste rakett, Falcon Heavy, for aller første gang, etter å ha utsatt testflyvningen gang på gang siden 2013. Og oppskytningen var vellykket! Falcon Heavy er den kraftigste raketten som er bygd etter Saturn V-raketten som bragte mennesker til Månen og Sovjetunionens Energia-rakett. For mer om selve Falcon Heavy, sjekk artikkelen Hva er Falcon Heavy? av Eirik Newth. Selve raketten og oppskytningen ble nesten stående i skyggen etter vi fikk de første bildene av lasten som hadde blitt sluppet ut i verdensrommet: En rød Tesla Roadster med en dummyastronaut ombord.

En rød bil til den røde planeten

SpaceX- og Tesla-gründer Elon Musk er utålmodig, ambisiøs og en showman. Noen vil kanskje heller beskrive han som overambisiøs og noe stormannsgal. Selv liker jeg entusiasmen og vågalheten hans.

Når man gjør testflyvninger av raketter, bærer de vanligvis ikke på noe verdifullt, i tilfelle testflyvningen går galt. I stedet putter man inn en dummylast som for eksempel betongklosser. Men betong er grått og kjedelig. Hvorfor ikke finne på noe mer artig? Og det er nettopp det Musk har gjort.

I tiden etter denne kunngjøringen, la Musk ut en bilder av bilen plassert i lasterommet i raketten, og det så unektelig kult ut. En rød Tesla til den røde planeten. I bilen sitter en dummyfigur kalt «Starman» kledd i romdrakten som SpaceX har utviklet.

Et slikt stunt har sikret rakettoppskytningen publisitet i massevis. Noen syns det er tullete og bortkastet, eller på kanten til smakløs bilreklame. For oss andre er det en nesten barnslig moro som tar hele oppskytningen til et helt annet nivå. «Silly and fun things are important», sa Elon Musk på pressekonferansen tidligere i dag. På dashbordet i bilen står det en miniatyrfigur av bilen med en liten Starman i.

Dette er riktignok ikke første gang en bil er blitt sendt ut i rommet. På de tre siste Apollo-ferdene til Månen hadde astronautene med seg en bil som de kjørte rundt på Månen med. Det var riktignok ikke en vanlig bil, men en sammenbrettbar, lett bil, så det føles ikke like «jordnært» som en Tesla.

Astronaut Eugene Cernan kjører månebilen som ble skutt opp med Apollo 17. Bilde: NASA

Oppskytningen

Oppskytningen fant sted ved legendariske plattform 39A ved Kennedy Space Center, den samme plattformen som har vært brukt til både Apollo-programmet og romfergeprogrammet. I forkant av oppskytningen, la SpaceX ut denne animasjonen av oppskytningen og den videre ferden:

Målet med testoppskytningen var å se om raketten fungerer som den skal, forhåpentligvis uten å sprenge eller gå i oppløsning eller at noe annet uforutsett inntreffer. For Falcon Heavy var målet å få bilen i bane og lande de tre rakettene på Jorden igjen. Her er en oversikt over hele planen for oppskytningen:

Trykk for å se større. Illustrasjon: SpaceX

Det meste gikk som det skulle! Rakettoppskytningen var helt nydelig (du kan se SpaceX sin live-sendingen av oppskytningen her):

Oppskytningen av Falcon Heavy. Bilde: SpaceX

Falcon Heavy på vei opp i atmosfæren. Bilde: SpaceX

De to boosterne, som allerede har flydd en gang før, landet så godt som synkront på bakken etterpå. «That was probably the most exciting thing I have ever seen», sa Elon Musk i pressekonferansen. Det så virkelig helt fantastisk ut.

Landingen av boosterne. Bilde: SpaceX

Det var verre med rakettkjernen som skulle lande på et droneskip på havet. Den hadde ikke nok tennstoff igjen til å fyre av alle tre bremsemotorene (kun én) for å bremse rakettkjernen tilstrekkelig ned under landingen. Rakettkjernen endte derfor med å falle i havet med en hastighet på nesten 500 km/t, samtidig som den ødela to av motorene til droneskipet.

Oppskytningen ble akkompagnert av David Bowie-sangen Life on Mars fremfor den planlagte Space Oddity.

Veien videre

Nå farer den røde Teslaen rundt i rommet med Starman som «sjåfør», og det ser helt uvirkelig og sært ut! Og det er det jo.

Bilde: SpaceX

Bilde: SpaceX

Kretskortet i bilen. Bilde: SpaceX

Vi har sendt massevis av romfartøy ut i verdensrommet tidligere, og det er sånn sett ikke så stort at det svever en bil der ute. Men at det er en helt vanlig bil, gjør det så absurd og nesten hverdagslig. Du kunne i natt følge Starman live på YouTube i flere timer :O Nå er dessverre batteriene dens snart brukt opp.

Den røde bilen skal ikke faktisk sendes til Mars. Det som har vært lagt frem som planen, er at bilen skal gå i en såkalt Hohmann-overføringsbane mellom Jorden og Mars. Dette er den mest energibesparende (og dermed mest kostnadseffektive) banen man kan velge. Der kommer bilen til å sveve rundt til et eller annet skjer med den, hvis det noen gang skjer noe med den. Sannsynligheten for at den skal treffe noe er svært liten – solsystemet er veldig stort og veldig tomt. Men nå ser det heller ut til at bilen er blitt boostet til å sveve ute ved asteroidebeltet:

Elon Musk la ut denne figuren i 4-tiden i natt for å vise den foreløpige banen til Starman. Figur: SpaceX

* * *

La meg avslutte med dette sitatet (med Life on Mars som bakgrunnsmusikk kanskje?):

«Man har lyst til å bli inspirert av ting. Man har lyst til å våkne opp om morgenen og tenke at fremtiden kommer til å bli fantastisk. Det å være en romfarende sivilisasjon handler om nettopp det. Det handler om å tro på fremtiden og tenke at fremtiden vil bli bedre enn fortiden. Og jeg kan ikke forestille meg noe mer spennende enn å reise utover og være blant stjernene.»

– Elon Musk

Hovedbilde: SpaceX. Sitatet i tittelen er fra filmen «Tilbake til fremtiden»

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.