UFO-prat og teatersalong

I går besøkte jeg Torshovteateret for å snakke om UFOer og romvesener. 

På Torshovteatret kan du i disse dager se teaterforestillingen UFO-bygda, som er inspirert av de uforklarlige lysfenomenene som har vært observert i Hessdalen i flere tiår. I går inviterte teateret til teatersalongen UFO – fiksjon eller fakta? før forestillingen. I salongen satt jeg, regissøren Øystein Stene, og kristen myteknuser og sci-fi-nerd Bjørn Are Davidsen. Vi pratet om UFO-er og romvesener sammen med ordstyrer Inger Merete Hobbelstad.

Utenomjordisk liv?

Finnes utenomjordisk liv? Og har de besøkt oss i UFOene sine? Jeg har tidligere skrevet litt om sannsynligheten for utenomjordisk liv. Og jeg tror jeg må skrive litt mer om det fremover også, etter å ha lest en del om UFOer og romvesener i det siste ?

Hvordan et småsurt romvesen KAN se ut. Bilde: Wikipedia Commons

Som astrofysiker faller jeg litt mellom to stoler når det skal snakkes om UFOer. Som astrofysiker er jeg først og fremst fokusert på det som skjer utenfor jordatmosfæren, der hvor Jorden slutter og verdensrommet begynner. Jeg tenker på ting som: Kan det finnes liv andre steder? Og ikke så mye: Har andre besøkt oss? For vi har ikke kommet helt dit ennå, vitenskapelig.

Jeg har i løpet av de siste ukene med forberedelser til teatersalongen innsett at jeg egentlig ikke har tenkt noe særlig over UFOer og romvesener før. Kanskje avskrev jeg det tidlig og har ikke tenkt noe mer på det. Kanskje har jeg sett for få sci-fi-filmer.

Det er egentlig ikke så mye det går an å si om utenomjordisk liv. Foreløpig har vi ingen bevis for at det finnes, og alt man sier om temaet blir derfor spekulasjon. Det er heller ingen tegn til at vi er blitt besøkt av UFOer og derfor ingen grunn til å tro på det, med mindre du er av den typen som tror at det foregår en konspirasjon hvor romvesenes jordbesøk blir skjult for allmennheten av staten. Eller om du er en av de typene som øyeblikkelig tenker på UFOer og romvesener som forklaringen når uforklarlige fenomener oppstår. Vi vet ikke alt som er å vite om naturen ennå, men det betyr ikke at svaret nødvendigvis er romvesener. Romvesener virker i noen tilfeller å spille rollen som en slags moderne «god of the gaps».

Når det gjelder romvesentroendes jakt etter svar, er det typisk at de mener det er opp til vitenskapsfolk å forklare hvorfor det ikke er UFOer eller romvesener som har vært her og står bak ulike fenomener. Mens det jo egentlig bør være opp til dem å bevise hvorfor det skulle ha vært UFOer eller romvesener innom, siden det er en ganske ekstravagant påstand å komme med, gitt hvor langt det er å reise til de nærmeste stjernene. Mer om dette en annen gang.

Teatersalongen

Teatersalongen foregikk i campingstoler (i tråd med teaterforestillingen UFO-bygda) i foajeen hos Torshovteateret. Det var fascinerende å høre på de andre deltagerne og jeg skulle gjerne sittet og hørt på dem enda mer. Vi snakket om liv i universet, UFO-rapporter, romvesener i science fiction, konspirasjonsteorier, UFO-religiøsitet, osv. Teatersalongen ble streamet på Facebook og kan ses her (salongen starter 10 minutter inn i videoen).

Fullsatt rom. Bilde: Gunhild Kilde/Nationaltheatret

Småprat etter salongen var over. Bilde: Gunhild Kilde/Nationaltheatret

Hvis du vil høre mer prat om UFOer, kan du for eksempel sjekke ut podkasten StarTalk: UFOs and Possible Aliens ?

Teaterstykket

Torshovgruppa som står bak den dokumentariske teaterforestillingen UFO-bygda, har selv besøkt Hessdalen og andre kjente steder der UFOer har vært observert. Dette har resultert i forestillingen UFO-bygda som hadde premiere 26. januar og skal gå til og med 10. mars. Les mer om forestillingen her.

Bilde: Nationaltheatret

Jeg så teaterforestillingen etter teatersalongen. Jeg likte en del av konseptet bak teaterforestillingen. Publikum satt i sirkel rundt scenen som i en lavvo, med de fire skuespillerne på campingstoler i midten, og sammen ventet vi på å se lysfenomener over Hessdalen mens det ble fortalt ulike historier rundt bålet. Men så sklei det ut litt og ble usammenhengende og rart. Jeg forstod ikke hva de prøvde å si meg med de forskjellige innslagene, eller hvordan de så for seg disse innslagene knyttet opp mot Hessdalen-fenomenet. Teaterstykket landet litt igjen mot slutten, og den aller siste delen var den jeg likte best, uten at jeg skal røpe noe mer om det 🙂 For flere synspunkter om teaterforestillingen, se for eksempel Aftenpostens anmeldelse.

* * *

Hele denne opplevelsen har inspirert meg til å ville ta turen til Hessdalen for å se om jeg kan se lysfenomenene der selv. Har du vært der og sett noe? Og har du sett teaterstykket?

Hovedbilde: Nationaltheatret

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.