AstroMaria bygger: Nanoblock-romstasjon

Det å bygge Nanoblock-romstasjonen var en forferdelig frustrerende opplevelse som resulterte i en søt, liten romstasjon.

Nanoblock minner om LEGO, men brikkene er mye mindre, derav navnet «nano» (en fysiker vil kanskje humre litt over at Nanoblock beskriver seg selv som «The original micro-sized building blocks»). At brikkene er små, gjør det litt klønete. At brikkene ikke sitter så godt fast i hverandre, gjør det nærmest håpløst når man skal bygge en så skjør og luftig konstruksjon som Den internasjonale romstasjonen (ISS) er. ISS er ikke bygd for å fungere i tyngdekraft, men i vektløshet. Nanoblock-romstasjonen må dessverre mestre tyngdekraften – noe den bare så vidt klarer.

Nanoblock-settet

Romstasjon-settet består hovedsakelig av grå og gjennomsiktige blå deler, og som vanlig et svært kortfattet instruksjonshefte.

Hele boksens innhold.

Brikkene er bittebitte små. Dette er 2-erprikker. Det finnes 1-ere også.

En gjennomsiktig fot holder hele settet «svevende» i luften. Resultatet av byggingen ser ut som følger:

Nanoblock-romstasjonen sett fra siden.

Nanoblock-romstasjonen sett ovenfra.

Den er jo ganske søt og fin. Men den gjennomsiktige foten er uuuutrolig ustabil. Brikkene sitter såvidt fast i hverandre og det er fristene å ta frem limet. Det skal ikke mye til for hele greia kollapser. Det er også vanskelig å rette opp på deler av den, for eksempel solcellepanelene, uten at den kollapser. Den hadde sikkert fungert greit i vektløshet da, så den har jo ganske realistisk sånn sett … ?

Den faktiske romstasjonen

ISS ble påbegynt i 1998 og er det største menneskeskapte objektet som har forlatt jordkloden. ISS befinner seg i en såkalt lavere jordbane, i en høyde på 400 km (grensen til verdensrommet er bestemt å være 100 km). ISS er et samarbeid mellom de fem romfartsorganisasjonene NASA (USA), Roscosmos (Russland), JAXA (Japan), ESA (Europa) og CSA (Canada). ISS er delt inn i en russisk og en amerikansk del.

ISS er fortsatt i bruk og det har vært astronauter der kontinuerlig siden 2000. Den forventes å fortsette frem til minst 2024. Det er uklart hva som skjer etter dette. Det er snakk om å bygge en ny romstasjon.

ISS kan ses med det blotte øye hvis den passerer på himmelen i nærheten av der du er. Sjekk NASAs nettside Spot the Station for å finne ut hva mulighetene er 🙂 Sånn ser den ut, hvis du hadde kommet skikkelig nærme:

ISS avbildet fra romfergen Atlantis i 2010. Bilde: NASA

* * *

Dette er muligens det siste Nanoblock-settet jeg bygger. Selv om de har flere søte sett, koser jeg meg aldri helt med å bygge dem. Det er for mye knot og det er for ustabilt. LEGO neste!

Hva syns du om dette Nanoblock-settet? Har du bygd det?

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Are Vig sier:

    Nei men det gjør seg sikkert i et akvarium uten fisk, uansett et fint nano iss❗️?

    1. Hehe, det har du rett i! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.