Film: «Spacewalker»

SPONSET // Historien om den første romvandringen – og alt som gikk galt. 

Filmen Spacewalker tar for seg den sovjetiske siden av kappløpet om den første romvandringen, eller «spacewalk», fortalt av russerne selv.  Filmen hadde norgespremiere på fredag og jeg satt selvfølgelig klar for å se den 😀 Jeg fikk gratis kinobilletter av distributøren etter julekalendersamarbeidet vårt, men de har ikke hatt noe med skrivingen av dette innlegget å gjøre.

Bakgrunnshistorie

På 1960-tallet foregikk det et hett romkappløp mellom USA og Sovjetunionen. I 1957 hadde Sovjetunionen slått USA med å få den aller første kunstige satellitten i bane. USA kom tre måneder etter. I 1961 ble sovjeteren Yuri Gargarin den første som fløy i verdensrommet, bare noen uker før amerikanske Alan Shepard. Det neste steget var å la en astronaut gå ut i rommet på en romvandring.

USA var hele tiden åpne om sitt romprogram, så Sovjetunionen visste hva de drev med, mens Sovjetunionen holdt sitt romprogram fullstendig hemmelig. Når Sovjetunionen fikk greie på når USA planla sin første romvandring, måtte de pushe seg for å forsøke å komme dem i forkjøpet.

I mars 1965 ble romfartøyet Voskhod 2 skutt opp fra Sovjetunionen med astronautene Pavel Belyayev og Aleksej Leonov ombord, med mål om å foreta den aller første romvandringen.

Filmen

Filmens handling begynner en tid etter at Gargarin ble det første mennesket i verdensrommet. Leonov er hovedpersonen i filmen. Vi følger noe av treningen og forberedelsene før oppskytning, og deretter hendelsene i rommet, hvor astronautene får møte store utfordringer.

I de dramatiske scenene virker det som dramatikken gjenspeiler virkeligheten slik den var uten å trekke det for langt. Det gjør at filmen føles ekte. Det er befriende å se en romfartsfilm uten det overdramatiserte amerikanske Hollywood-preget. Filmen er overraskende rolig, selv når den er dramatisk.

Fargene, scenografien og måten den er filmet på, gjør filmen estetisk svært vakker å se på. Filmen har dessuten noen poetisk innslag som gir filmen en dybde som er litt uvant for slike filmer, og som jeg likte veldig godt.

Bilder: Storytelling Media

Jeg syns det var spennende å høre den russiske siden av romfartshistorien, for vi er så vant med å høre og se den amerikanske siden. Det er fort gjort å glemme alt Sovjetunionen oppnådde i romkappløpet.

Det er en fordel å ikke vite for mye av historien før man ser filmen. Det tar vekk en del av spenningen å vite hvordan det går. Jeg kjente til noen deler av historien på forhånd, og merket at det la en demper på dramatikken. Men det var uansett spennende å lære mer om historien. Mannen min, som jeg ikke hadde fortalt noe om historien til på forhånd, syns det var en av de mest spennende filmene han hadde sett på lenge.

Filmen har fått terningkast 4 og 5 av forskjellige aviser, og den blir sammenlignet med filmene Apollo 13Gravity og The Right Stuff. Jeg er ingen filmkritiker, men terningkast 4–5 høres riktig ut. Det er en god film, men den mangler et eller annet jeg ikke klarer å sette fingeren på for å bli en ny storfavoritt. Men jeg likte filmen godt og syns absolutt den er verdt å se.

Her er traileren for filmen:

BBC har skrevet en god artikkel om den første romvandringen og veien som ledet opp til det øyeblikket. Men det er lurt å vente med å lese den til etter du har sett filmen, så det ikke blir noen spoilere.

Skal du se Spacewalker?

Sjekk ut andre filmer jeg har skrevet om på bloggen under emneknaggen film ?

Bilder: Storytelling Media

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Are Vig sier:

    Nei, anbefaler den mørkeste time jeg❗️❄️ Hollywood og glamour!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.