Hva skjer innen romfart i 2018?

Syns du det virker som det går litt tregt på romfartsfronten? Her er noen av romferdene vi har i vente i året som kommer.

Det er en rekke spennende romfartsprosjekter som står for tur i 2018. Her er en oversikt over høydepunktene, som blant annet inkluderer videre utforskning av Mars, Månen, Solen, asteroider og eksoplaneter, samt forberedelser mot bemannede romferder til Månen og Mars. Tidspunktene for oppskytningene kan endre seg. (Innlegget ble sist oppdatert 7. august 2018.)

Januar

Det ser ut til at den første oppskytningen av SpaceX sin enorme rakett Falcon Heavy endelig vil inntreffe i løpet av januar, etter å ha blitt utsatt siden 2013. Prøveflyvningen vil være lastet med en rød Tesla Roadster eid av SpaceX- og Tesla-grunnlegger Elon Musk, i stedet for vanlig prøvelast av betong. For hvorfor være kjedelig?

SpaceX Falcon Heavy. Bilder: SpaceX/Elon Musk

Februar

Det anslås at den kinesiske romstasjonen Tiangong 1 vil falle ned i Jordens atmosfære rundt februar en gang. Kina mistet kontrollen over romstasjonen i 2016. Det er ennå usikkert hvor den vil lande, men det er forventet at mesteparten av romstasjonen vil brenne opp i atmosfæren, så vå får krysse fingrene for at det går bra!

Mars

India skal sende sitt neste romfartøy, Chandrayaan-2, til Månen som inkluderer et banefartøy, landingsfartøy og en rover. Dette er andre gang India reiser til Månen. Chandrayaan-2 skal samle informasjon om Månens topografi, mineralogi, grunnstoffordeling, måneeksosfæren og se etter signaturer av hydroksyl og vannis.

Tidligst i mars skal NASA skyte opp Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) som skal jakte på eksoplaneter. TESS skal i en periode på to år overvåke rundt 200 000 stjerner for å se om det finnes planeter rundt dem.

TESS. Illustrasjon: MIT

31. mars er fristen for konkurransen Google Lunar XPRIZE, hvor det førstemann til å lande et romfartøy på Månen, kjøre 500 meter med fartøyet og sende video og bilder av høy kvalitet tilbake til Jorden, med en førstepremie på $20 millioner. Det er nå fem team fra ulike land som kjemper om prisen. Klarer de det?

April

Mai

NASA vil sende sitt forsinkede landingsfartøy InSight (kort for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) til Mars. InSight er forventet å lande på Mars 26. november. Hovedmålet til InSight er å finne ut om det er seismisk aktivitet på Mars, måle mengden varme som kommer fra Mars’ indre, og estimere størrelsen på Mars’ kjerne og hvorvidt den er flytende eller solid. Det er første gang slike studier gjøres av Mars.

InSight. Illustrasjon: NASA

Juni

Japans romfartøy Hayabusa 2 som ble skutt opp i 2014, vil ankomme sitt mål, asteroiden Ryugu en gang i perioden juni-juli, og skal forsøke å returnere til Jorden med prøver fra asteroiden i desember 2020.

Juli

NASAs romsonde Juno er planlagt å avslutte sin utforskning av Jupiter i løpet av juli ved å bli sendt rett inn i gassplaneten. Juno har utforsket Jupiter siden juli 2016. OPPDATERING: NASA har planlagt å la Juno fortsette frem til juli 2021.

August

NASAs Parker Solar Probe skal skytes opp i begynnelsen august for å studere Solens øvre atmosfære i en avstand på bare 8,5 solradier fra «overflaten» – det nærmeste en romsonde har vært Solen noen gang.

Parker Solar Probe. Illustrasjon: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

NASAs romfartøy OSIRIS-REx vil ankomme asteroiden Bennu i august og skal returnere med prøver av asteroiden til Jorden i 2023.

September

Oktober

ESA vil, i samarbeid med JAXA, skyte opp BepiColombo, Europas første romferd til Merkur, den innerste planeten i solsystemet. BepiColombo vil ankomme Merkur i slutten av 2025, hvor den er planlagt å tilbringe ett år med innsamling av data.

BepiColombo. Illustrasjon: ESA

ESA vil skyte opp sin Solar Orbiter (SolO) som skal studere Solens heliosfære, poler og solvinder.

November

SpaceX skal foreta sin første ubemannede testflyvning av Crew Dragon-kapselen i november, deretter den første bemannede flyvning i april 2019Crew Dragon-kapselen er ment å skulle bringe astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS) og muligens andre destinasjoner. Per i dag på amerikanske astronauter sitte på med russerne for å komme til ISS.

Desember

Kinas romferdprogram Chang’e 4 består av to oppskytninger hvor den første forekommer i desember. Da skal et banefartøy skytes til Månen. Senere skal det skytes opp en rover og et landingsfartøy. Banefartøyet skal fungere som en datarelé-satellitt, da den senere landingen skal gjøres på baksiden av Månen hvor det ikke er mulig med direkte radiokontakt med Jorden. Det er første gang noen lander på Månens bakside!

* * *

Romfartøyet Dawn som befinner seg rundt dvergplaneten Ceres, er forventet å tas ut av drift i løpet av andre halvdel av 2018 som følge av mangel på drivstoff. Det vil dessuten bli skutt opp en rekke satellitter som skal studere jordkloden. Ovenfor har jeg fokusert på romferder som har med verdensrommet å gjøre.

NASA delte nylig en video med deres «to do»-liste for 2018. Der er det mye spennende, og det gir et innblikk i hvor mye forskjellig NASA holder på med og romfart kan brukes til:

Det vil også bli gjort flere tester av raketter og flyvninger i løpet av 2018 av Blue Origin, som allerede har testflydd en kapsel (bemannet av en dukke kalt «Mannequin Skywalker» ?), og Virgin Galactic, som fokuserer på kommersielle reiser til lav jordbane.

Utsettelser

Flere rakettoppskytninger var opprinnelig planlagt for 2018, men blir forskjøvet til 2019. Det gjelder for eksempel oppskytningen av James Webb Space Telescope (JWST) og den første flyvningen av NASAs nye enorme rakett, Space Launch System (SLS). ESAs satellitt CHEOPS (CHaracterising ExOPlanets Satellite) er utsatt til første halvdel av 2019.

Boeing skal foreta en første ubemannet testflyvning av sin romkapsel Starliner i slutten av 2018 eller begynnelsen av 2019 i stedet for i august 2018, etterfulgt av en bemannet testflyvning som er utsatt til midten av 2019. Starliner er lagd i samarbeid med NASA for å frakte mennesker til lav jordbane, slik som til ISS.

SpaceX har snakket om å bruke sin nye Falcon Heavy-rakett til å sende to privatpersoner på en reise rundt Månen i løpet av 2018, men dette er nå utsatt til minst midten av 2019.

* * *

Hvilken romfartsbegivenhet ser du mest frem til i året som kommer?

Hovedbilde: bakgrunnsbilde av NASA, design av meg

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Lars Finsen sier:

    Må vel bli Kinas baksidelanding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.