Årsoppsummering 2017

Det har vært nok et utrolig innholdsrikt år. Jeg oppsummerer!

Jeg tror 2017 har vært det mest innholdsrike året i livet mitt så langt. I løpet av året har jeg avsluttet kapitler og startet nye. Året startet med at jeg fylte 30 år. Årene går unna, men ettersom livet synes å bli bedre for hvert år som går, er det ingen ting å klage på.  Selv om det har vært et utfordrende år på flere måter, har det også vært veldig spennende og jeg føler meg heldig som får være med på så mye forskjellig.

I mer eller mindre kronologisk rekkefølge har året gått som følger:

Fullføring av masteroppgave og studium

I sommer fullføre jeg mastergraden i astrofysikk ved UiO – som jeg fortsatt har tilgode å skrive et skikkelig blogginnlegg om … Fra januar til juni bodde jeg hovedsakelig i København hvor jeg skrev masteroppgaven min, som jeg presenterte i juni. Det markerte slutten på fem år med studier ved UiO. Det er rart at den tiden er over, samtidig som det er godt også. Jeg begynte å bli klar for en forandring mot slutten av studiet, og nå er det fint å være i gang med en ny fase av livet.

Samtidig med innlevering av masteroppgave og forberedelse til masterpresentasjon, pakket jeg sammen leiligheten i København og flyttet tilbake til Norge igjen. Det var utrolig deilig å komme hjem igjen for godt.

Giftemål

Samtidig som jeg arbeidet med masteroppgaven, planla jeg bryllup sammen med kjæresten min, som jeg ble forlovet med like før jeg flyttet til København høsten 2016. Det kan ikke anbefales å begi seg ut på de to prosjektene samtidig, for begge deler krever mye jobb, men det gikk! Og i juli giftet jeg meg med den fineste mannen i universet og vi kunne feire at jeg var tilbake fra utlandet og at livet vårt sammen kunne begynne på ordentlig ?

Bilde: Iris Engen

Arbeidsliv

I slutten av august, vel hjemme fra bryllupsreise, var det tid for å starte hverdagslivet etter et intenst halvår med studier, alle bryllupsplanlegging og frilansjobbing ved siden av studiene – det var ikke særlig med fritid i første halvdel av året. Jeg har aldri gledet meg så mye til et vanlig hverdagsliv som jeg gjorde da. Livet hadde vært så rart i ett år på grunn av København, masteroppgaven og bryllupsplanlegging, så jeg gledet meg til det ikke skulle skje noe som helst annet enn jobb og fritid.

Bilde: Maria Hammerstrøm

Det har vært en spennende arbeidshøst hvor jeg har jobbet som frilanser på fulltid. Det var noen uker tidligere i høst da det var litt lite å gjøre, men nå har jeg massevis av spennende prosjekter å jobbe med og koser meg skikkelig! Det ser ut til at det skal gå rundt å jobbe som frilanser og det er ikke noe annet jeg har mer lyst til enn det – det er en perfekt arbeidsform for meg.

Et av de virkelig artige nye prosjektene som har dukket opp i høst, er samarbeidet med Store norske leksikon. Ellers har jeg i 2017 fortsatt arbeidet med mange andre fine prosjekter, blant annet for Realfagsbiblioteket og Språkrådet.

Formidling

I 2017 har jeg fått prøvd meg mer med formidling utover bloggen. Sist vinter var jeg på besøk hos Newton hvor jeg snakket om eksoplaneter og svarte på spørsmål fra seere. I vinter fikk jeg også invitasjon til å starte som spaltist i Dagbladet, så der skriver jeg i blant når det faller meg inn. I juni dro jeg på Starmus-festivalen hvor jeg intervjuet en astronaut og skrev et par artikler for magasinet Ny vitenskap. Høsten begynte med besøk hos panelet i radioprogrammet Abels tårn og det er blitt fire radiobesøk til hos NRK i løpet av høsten. Og jeg har holdt foredrag for lærere på konferansen Naturfagets helter.

En oversikt over hva jeg har vært med på av formidling, finnes på Formidling-siden her på bloggen. Det er allerede planlagt et foredrag og paneldebatt i løpet av den første måneden av 2018, så det ser ut til at det blir litt formidling i 2018 også!

Andre ting

En av de store opplevelsene i 2017, sammen med bryllup og fullført mastergrad, var besøket av Kennedy Space Center hvor jeg fikk se en rakettoppskytning! Det var så fint at jeg begynte å gråte.

Bilde: SpaceX

Sist januar begynte jeg å jobbe deltid for European Southern Observatory (ESO), og i høst fikk jeg besøke hovedkvarteret til ESO i Tyskland, som var veldig artig. Det er stas å være en del av en slik internasjonal organisasjon.

Ellers ble Westerdals-rettssaken avsluttet i høst, som endte med seier for meg og de rundt 450 andre elevene! Det var en aldri så fin julegave 😀

Instagram: Mest likt i 2017

Her er de ni mest like bildene på Instagram-kontoen min (brukernavn: astromariah) i løpet av 2017:

Fra øverst til venstre: poserer med LEGO-settet Women of NASA, poserer med masteroppgaven, poserer med LEGO-settet NASA Apollo Saturn V, viser frem gifteringen, på besøk hos Newton, astronomisk julepynt, vitnemål og kopp etter endt mastergrad hos UiO, utsikt mot Fysikkbygningen ved UiO og bryllupsbilde!

Bloggen: Mest lest i 2017

Dette er de mest leste blogginnleggene i året som var, som alle er gamle innlegg fra tidligere år:

  1. Astronomi & astrologi: Hva er forskjellen? (jeg planlegger en ny, bedre versjon av dette innlegget)
  2. Fysikk og det greske alfabetet (pusset litt opp for anledningen)
  3. Oppsummering: Examen philosophicum (EXPHIL)
  4. Naturlov, teori eller hypotese?
  5. Supermåne!

Følg bloggen i sosiale medier for å få med deg alt jeg holder på med i året som kommer: Facebook / Instagram / Twitter / Snapchat.

* * *

Hva var det beste du opplevde i 2017? Jeg håper du er fornøyd med året som har vært, og ønsker deg et riktig godt nytt år!

Hovedbilde: Pixabay

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Are Vig sier:

    Godt nyttaar og gratulerer med bdag og ny mann❗️?Etterskuddsvis!

    1. Tusen takk! 😀 Godt nyttår til deg også!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.