Månedens bilde: Nærbilder av fjerne stjerner

Desemberkveldshimmelen kryr av stjerner. Hvor nærme kan vi egentlig zoome inn på disse lysprikkene? 

Bildet ovenfor ser kanskje ikke særlig spennende ut ved første øyekast – det er et uklart bilde av stjernen π1 Gruis. Det utrolige er hvilket detaljnivå den er avbildet i. Detaljnivået ser kanskje ikke så imponerende ut ved første øyekast, men når det er snakk om å zomme inn på en lysprikk som befinner seg 530 lysår unna Jorden, er det ikke så verst (den nærmeste stjernen, Proxima Centauri, er bare 4 lysår unna). I løpet av dette året har de beste nærbildene som noen sinne er blitt tatt av fjerne stjerner, blitt offentliggjort. Bildet ovenfor ble sluppet denne uken. Teknologien har gjort det mulig å ta nærbilder av ufattelig fjerne lysprikker.

Les mer: Gigantiske bobler på overflaten til en rød kjempestjerne (ESO, 20. august 2017)

Tidligere i år ble det sluppet nærbilder av to andre stjerner, Betelgeuse og Antares:

Betelgeuse

Betelgeuse er blant de største stjernene vi kjenner til med en størrelse på hele 1400 ganger Solens størrelse. Betelgeuse befinner seg 600 lysår unna. Dette bildet ble offentliggjort i juni, og er det foreløpig beste bildet vi har av denne stjernen:

Stjernen Betelgeuse sett av Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Bilde: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/E. O’Gorman/P. Kervella

Antares

Den røde kjempen Antares er nokså stor med en størrelse som er rundt 700 ganger større enn Solen og den befinner seg 555 lysår unna. I august ble bildet nedenfor av Antares offentliggjort. Dette er ikke et vanlig fotografi, men et konstruert bilde basert på spektroskopiske data tatt av ESOs Very Large Telescope Interferometer. Så det er ikke en illustrasjon, men en visuell representasjon av data.

Les mer: Beste bilde noensinne av en stjernes overflate og atmosfære (ESO, 23. august 2017)

Konstruert bilde av stjernen Antares basert på data fra Very Large Telescope Interferometer (VLTI). Bilde: ESO/K. Ohnaka

Solen

Til sammenligning må vi ha med Solen. Solen er vår nærmeste stjerne og vi kan lett observere den fra bakken og sende satellitter dit. Derfor har vi også utrolig detaljerte bilder av Solen. Her er et avstandsbilde:

Solen. Bilde: NASA/SDO (AIA)

Detaljnivået i bildene av de andre stjernene kan selvfølgelig ikke sammenlignes med Solen, men det er likevel utrolig å se hvor mye det faktisk går an å zoome inn på fjerne stjerner – nok til å begynne å se strukturer der. Dette betyr også at vi kan gjøre mye mer detaljerte studier av andre stjerner enn noen gang tidligere. Det blir spennende å følge med på hvordan bilder av stjerner og vår kunnskap om stjerner forbedrer seg videre!

Hovedbilde: Den røde kjempestjernen π1 Gruis avbildet med ESOs Very Large Telescope

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.