På besøk hos ESO i Tyskland

De siste dagene har jeg vært på besøk hos ESOs hovedkvarter i Tyskland.

European Southern Observatory (ESO) er organisasjonen som står bak de fantastiske teleskopene som ligger høyt oppi fjellene i Chile. Jeg har siden januar hatt deltidsjobb som norsk kontaktperson hos ESO, som innebærer at jeg oversetter pressemeldingene deres til norsk og svarer på spørsmål fra presse, eller henviser pressen til riktig person å snakke med om et gitt tema. Én gang i året blir alle nasjonale pressekontakter hos ESO invitert til årsmøte ved ESOs hovedkvarter i Garching rett utenfor München i Tyskland. Siden jeg er ny i jobben, er det første gang jeg er med!

Jeg fløy ned til München på torsdag – den kvelden var det arrangert en uformell middag på en lokal restaurant. På fredagen var det fullt program hele dagen hos ESOs hovedkvarter. Vi var oppunder 30 stykker som representerte ulike medlemsland og ansatte hos ESO.

Norge er ikke faktisk et medlemsland av ESO, men vi er en del av ESO Science Outreach Network (ESON). Det ble sendt inn søknad om å starte prosessen for en norsk medlemskap til Forskningsrådet i fjor (som til syvende og sist må vedtas i Stortinget), men den ble avvist. Så det er vanskelig å si hvordan Norges ESO-fremtid ser ut. Etter hvert har jeg lyst til å skrive mer på bloggen om hva vi kan få ut av å være med i ESO, og hva vi får ut av å være med i lignende mellomstatlige organisasjoner som ESA og CERN, som vi allerede er medlem av.

Andre land som var representert i møtet som jobber med å få til medlemskap i ESO for sine land, var Irland og Ungarn. Irland har kommet langt i prosessen og nylig fikk Australia på plass et partnerskap med ESO.

ESO Supernova

En av de morsomste tingene vi gjorde i løpet av møtet, var å besøke besøkssenteret som ESO er i ferd med å ferdigstille ved siden av hovedkvarteret sitt i Garching. Besøkssenteret heter Supernova og inkluderer utstillinger og planetarium. Utstillingene er ikke på plass ennå, men det var spennende å se likevel. Det kommer til å bli utrolig fint! Offisiell åpning er 26. april 2018, så det nærmer seg!

Neste ESO-møte

ESO-nettverket pleier å møtes én gang i året. Neste året blir det ikke møte, og det er fordi det er noe spennende som er planlagt: Vi skal heller møtes juli 2019 da det er total solformørkelse i Sør-Amerika. Da skal vi samles i Chile og se solformørkelsen fra ett av ESO-observatoriene der ? Vi skal besøke alle ESO-teleskopene i samme slengen, så det kommer til å bli helt fantastisk! Jeg har ikke sett en total solformørkelse før, og jeg bør jo få sett teleskopene ESO har i Chile, ettersom det er disse jeg jobber med å formidle vitenskap fra.

Hovedbilde: ESO (fargene er justert)

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.