Astronomisk opprydning i Store norske leksikon

Jeg hjelper Store norske leksikon med å oppdatere alle deres artikler om astronomi.

Store norske leksikon (SNL) er Norges store nasjonale digitale leksikon. Det er gratis tilgjengelig, reklamefritt og det opprettholdes og kvalitetssjekkes av fagpersoner. SNL kom først på nett i 2000 da innholdet fra papirleksikonet ble digitalisert. Nettutgaven vi er kjent med fra i dag, stammer fra 2009. Dessverre er det en stor mengde av astronomiartiklene som ikke er blitt gjennomgått og oppdatert siden den gang. Men det skal det nå gjøres noe med.

Hva skal gjøres?

Jeg og bloggkollega Kristin Carlsson har begge mastergrad i astronomi og elsker formidling – og vi har derfor blitt spurt om å hjelpe til med å gå gjennom alle astronomiartiklene som ligger hos SNL. Over oss sitter fagansvarlige og en redaktør som skal vurdere og godkjenne endringsforslagene vi legger inn.

Det er til sammen rundt 1200 artikler om stjerner, galakser, astronomer, og mye mer. Vi skal skrive om artiklene fra å være på kort og konsist leksikonspråk til et mer behagelig lesespråk, legge inn lenker mellom artikler, bilder og mellomtitler, og legge til nye artikler der vi ser at det er nødvendig, slette duplikater, og generelt gjøre leseropplevelsen best mulig. Jeg skal etter hvert skrive en ny artikkel til SNL om aktive galaksekjerner, som var temaet for masteroppgaven min og som jeg gleder meg veldig til 😀

Sikter mot stjernene

Vi er allerede kommet litt i gang med arbeidet, men det vil naturligvis ta tid å komme gjennom hele 1200 artikler. Noen artikler er veldig korte og går fort unna, mens andre er lange og tar vesentlig lenger tid å jobbe oss gjennom. Jeg holder på med å jobbe meg mer eller mindre alfabetisk gjennom artiklene under kategorien «Universet» (jeg er fortsatt på A …). Du kan følge endringene mine på profilsiden min hos SNL.

Vi skal på sikt også omstrukturere hvordan astronomiartiklene er kategorisert, for det er litt kaotisk slik det er nå. For eksempel ligger veldig mange stjerner under kategorien «Universet» i stedet for under «Sol og stjerner».

Dette kommer til å bli bra!

* * *

Har du en favorittartikkel i Store norske leksikon? Er det eventuelt astronomiartikler du savner?

Hovedbilde: skjermdump fra artikkelen om universet i Store norske leksikon (fargene er justert)

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.