Hva skal objektet hete? (4) Navngiving av galakser

Hvorfor kalles galaksen vår for Melkeveien? Hvordan har Andromedagalaksen fått navnet sitt? Og hva heter alle de andre galaksene som finnes der ute?

Galakser er de største astronomiske objektene på himmelen vår. Fordi det er så mange av dem, er det ikke alle som har fått ordentlige navn. De fleste har tall- og bokstavnavn. Men mange av de mest spektakulære galaksene vi ser på himmelen vår, har fått ordentlige navn som kan være basert på hvor galaksene befinner seg på himmelen, hvordan galaksene ser ut eller hvem som oppdaget dem.

Melkeveigalaksen

Vi bor i en galakse som vi kaller Melkeveigalaksen. Dette navnet stammer fra gresk mytologi. I Store norske leksikon står det:

Melkeveien, i gresk mytologi en himmelsk vei som forbinder himmel og jord, der guder, sjeler og udødelige ferdes. Melkeveien oppstod da Zevs lot Hermes legge Herakles-barnet til den sovende Heras bryst for å gjøre det udødelig. Da Hera våknet rev hun forskrekket barnet vekk; gudinnemelken sprutet ut over himmelen, og det ble dannet et lysende bånd.

Melkeveigalaksen sett fra Jorden. Bilde: ESO

«Melkeveien» heter galaxias på gresk, og ga dermed opphav til at vi i dag kaller galakser for nettopp «galakser».

Andromedagalaksen

Andromedagalaksen er den største galaksen vi ser på himmelen vår, så det er naturlig at den har fått et ordentlig navn. Før vi visste at Andromedagalaksen var en galakse, trodde man at den var en stjernetåke, og kalte den for Den store Andromedatåken. Den har fått navnet «Andromeda» fordi den befinner seg i stjernebildet Andromeda på himmelen, etter den gresk mytologiske prinsessen Andromeda.

Andromedagalaksen går også under navnene M31 (i den kjente Messier-katalogen), i tillegg til en rekke andre tall- og bokstavnavn. Det er vanlig at en galakse har mange ulike navn.

Andromedagalaksen. Bilde: Wikipedia Commons

Det finnes flere galakser som er oppkalt etter stjernebildet de befinner seg i, for eksempel Triangelgalaksen i stjernebildet Triangelet.

Galakser oppkalt etter utseendet sitt

Mange av de navngitte galaksene har fått navn basert på utseendet sitt, i tillegg til å ha andre tall- og bokstavbaserte navn. Her er noen fine eksempler:

Rumpetrollgalaksen (Tadpole Galaxy). Bilde: Hubble Legacy Archive, ESA, NASA; Processing – Bill Snyder (Heavens Mirror Observatory)

Sombrerogalaksen (Sombrero galaxy). Bilde: NASA/ESA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Malstrømgalaksen (Whirlpool Galaxy). Bilde: NASA/ESA

Sigargalaksen (Cigar galaxy). Bilde: NASA, ESA, and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Galakser oppkalt etter oppdageren sin

Noen galakser har fått navn etter sine oppdagere. De mest kjente eksemplene er kanskje Den store magellanske sky og Den lille magellanske sky, som ble «oppdaget» av Magellan på 1500-tallet da han var på sin jordomseiling av den sørlige halvkule. Det var mange som hadde sett dem før ham, kanskje så mye som 200 000 år tidligere. At disse to små galaksene som går i bane rundt Melkeveigalaksen skulle bli oppkalt etter Magellan, ble bestemt lenge etter Magellans reiser.

De to magellanske skyene. Bilde: ESO

Det er forståelig at disse objektene ble kalt skyer, for det er nettopp det de ser ut som (vist ovenfor). Andre galakser som er oppkalt etter oppdageren sin, er mer spektakulære. Et eksempel er Hoags objekt, som jeg omtalte i innlegget om ringgalakser. Hoags objekt er oppkalt etter Arthur Hoag som oppdaget galaksen i 1950, som trodde det var en planetarisk tåke eller en underlig galakse.

Hoags objekt. Bilde: NASA og The Hubble Heritage Team (STScI/AURA); Ray A. Lucas (STScI/AURA)

Carl Seyfert klarte å få en hel gruppe galakser oppkalt etter seg. Hvorfor begrense seg til én galakse? Seyfertgalakser er en av de to mest utbredde typene aktive galakser, sammen med kvasarer. Dette er galakser som har et svært aktivt supermassivt sort hull i sentrum av galaksen. Mange spiralgalakser er klassifisert som seyfertgalakser.

I tillegg finnes for eksempel Bodes galakse oppkalt etter Johann Elert Bode som oppdaget den i 1774, og Mayalls objekt oppkalt etter Nicholas U. Mayall som oppdaget den i 1940.

* * *

Tidligere innlegg i serien:

  1. Planeter & måner
  2. Småobjekter i solsystemet
  3. Stjerner

Hovedbilde: Hjulgalaksen, ESA/Hubble & NASA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.