AstroMaria bygger: LEGO Women of NASA

SPONSET // Det helt ferske LEGO-settet Women of NASA hedrer fire kvinner som har vært pionerer innen astronomi og romfart.

Det er alltid stas med LEGO-sett som er inspirert av ekte romfart og astronomi. Det nye LEGO-settet Women of NASA hedrer fire kvinner som har vært viktige på grunn av sine vitenskapelige bidrag til astronomien og romfarten, og som rollemodeller. De har vært involvert i Apollo-romferdene, Hubbleteleskopet, romfergeprogrammet og Den internasjonale romstasjonen. Nå er de blitt foreviget i LEGO 😀

Kvinnene

LEGO-settet består av fire kvinner:

Nancy Grace Roman (1925), astronom, spilte en viktig rolle i utviklingen av romteleskopet Hubble, og blir kalt «Hubbles mor» for sin rolle i prosjektet. Hun var den aller første astronomisjefen hos NASAs Office of Space Science og den første kvinnen i en sjefsstilling hos NASA generelt.

Nancy Roman med en modell av Orbiting Solar Observatory (OSO) I 1962. Venstre bilde: NASA. Høyre bilde: LEGO

Margaret Hamilton (1936), dataingeniør og systemutvikler, ledet teamet ved MIT som utviklet flyvningsprogramvaren ombord på Apollo-romfartøyene. Hun var også involvert i utviklingen av programvaren til USAs tidligere romstasjon, Skylab.

Margaret Hamilton sammen med navigasjonsprogramvaren som hun og kollegene ved MIT skrev for Apollo-programmet. Venstre bilde: Draper Laboratory/Wikipedia Commons. Høyre bilde: LEGO

Sally Ride (1951–2012), fysiker og astronaut, ble den første amerikanske kvinnen i verdensrommet i 1983. Hun fløy med romfergen Challenger to ganger, og tilbragte mer enn 343 timer i rommet. Hun holdt på å trene til den tredje turen da Challenger-ulykken inntraff, hvor syv astronauter omkom.

Sally Ride under forberedelsene til flyvningen STS-7 til Den internasjonale romstasjonen i 1983. Venstre bilde: NASA. Høyre bilde: LEGO

Mae Jemison (1956), ingeniør, fysiker og astronaut, ble den første afro-amerikanske kvinnen i verdensrommet i 1992 med romfergen Endeavour.

Offisielt bilde av Mae Jemison i forbindelse med flyvningen STS-47 til Den internasjonale romstasjonen i 1992. Venstre bilde: NASA. Høyre bilde: LEGO

LEGO-settet

LEGO-settet består av 231 brikker fordelt på tre minisett:

  1. Margaret Hamilton og med koden hun skrev til Apollo-programmet
  2. Nancy G. Roman og Hubbleteleskopet, samt et «bilde» tatt med teleskopet
  3. Sally Ride, Mae Jemison og en romferge

I tillegg følger det med et hefte som forteller om de forskjellige kvinnene og som inneholder byggeinstruksjonene.

Settet er fort gjort å bygge, ettersom det ikke består av så mange biter. Det er gøy å se hvordan LEGO bruker gamle, velkjente brikker til å bygge nye ting. For eksempel finner man en grå LEGO-søppelbøtte i Hubbleteleskopet 😀 I tillegg inneholder settet flere nye LEGO-brikker jeg ikke hadde sett før.

Det er et fint, lite sett som er koselig å bygge og som er kjempefint å ha på utstilling. Det er imponerende hvor detaljrike og fine romfergen og Hubbleteleskopet ble i så liten skala. Favorittdelen min av LEGO-settet er nok Hubbleteleskopet.

Jeg syns det er skuffende hvordan de har løst settet til Margaret Hamilton. Her har de rekonstruert et kjent bilde av henne (vist lenger opp i innlegget), med bunken med programkode og til og med klesstativet i bakgrunn. Her burde de heller hatt kommandomodulen eller månelandingsfartøyet til Apollo-oppdragene, som programkodene ble skrevet for, eventuelt med et skrivebord med en datamaskin med kode på. Det er ingen ting ved figuren som avslører hva hun egentlig jobbet med, hvis man ikke allerede vet det.

Dette LEGO-settet er et produkt av konseptet LEGO Ideas, hvor alle som vil kan bygge forslag til nye LEGO-sett som folk deretter kan stemme frem. Dersom et sett klarer å oppnå 10 000 stemmer i løpet av ett år, blir det vurdert av LEGO. Settet Women of NASA ble foreslått av vitenskapsforfatter Maia Weinstock. Alle kvinnene ble bedt om godkjenning for å bli med i settet. Det opprinnelige forslaget inkluderte også Katherine Johnson.

* * *

Har du tenkt til å skaffe deg dette LEGO-settet? LEGO Ideas-sett er dessverre ikke så lett å finne i norske butikker, men jeg kan glede deg med at du kan vinne settet på bloggen når jeg skal kjøre astronomisk julekalender på bloggen i desember 😀 Følg med!

LEGO-settet jeg har bygget her er sponset av Brikkebutikken.no

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.