Teleskoper: En innleggsserie

Hvilke teleskoper finnes og hva har de fortalt oss om universet?

Vi har utallige teleskoper på bakken på Jorda, i atmosfæren og i verdensrommet som har hjulpet oss med å få de kunnskapene vi har om universet. I denne innleggsserien har jeg lyst til å ta for meg noen av de mest kjente og banebrytende teleskopene som finnes og fortelle hva vi har funnet ut ved å bruke dem. Først ut i serien skal jeg ta for meg det mest historisk ikoniske bakketeleskopet som finnes, som til og med har bursdag denne uken!

I tillegg til alle teleskopene som allerede finnes, er det nye, spennende teleskoper under konstruksjon som blir større og bedre enn de foregående. Dette lar oss samle enda mer stråling fra universet, noe som gjør at vi kan se enda lenger utover i universet og se enda mer lyssvake objekter, og kanskje avsløre noen flere av universets hemmeligheter.

Liste over potensielle teleskopnavn. Very Large Telescope er i full drift, og konstruksjonen av Extremely Large Telescope startet tidligere i år! Illustrasjon: xckd.

Teleskoper er essensielle for å se hva som foregår i universet, ettersom øynene våre er så begrensede. Observasjoner kombinert med teorier gir oss en forståelse av hvordan universet fungerer.

Men det er sjeldent astronomer sitter og ser gjennom teleskoper nå til dags – det meste gjøres via dataskjermen. Det fjerner kanskje noe av romantikken ved det å være astronom, men det er jo veldig praktisk: Man trenger ikke være samme sted som teleskopet for å gjøre observasjoner. Mange teleskoper kan styres med en datamaskin fra hvor som helst i verden. Og så blir det veldig presist og lettvint når datamaskinen kan finne objekter og følge dem over himmelen, i stedet for at man skal gjøre det manuelt. Men det er uansett fascinerende å få besøke teleskoper i blant, der de ligger på avsidesliggende, høye stedet – for astronomer blir det én av de få håndfaste tingene man har å forholde seg til, ettersom objektene man bruker hverdagene til å studere befinner seg så langt unna.

Har du et favoritteleskop som du syns burde inkluderes i denne innleggsserien?

Hovedbilde: W.M. Keck Observatory

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.