Neste år kan navnet ditt reise til Mars med InSight

Landingsfartøyet InSight sendes til Mars neste år og navnet ditt kan være med på reisen.

Alle som registrerer navnet sitt hos NASA innen 1. november vil få med navnet sitt på landingsfartøyet InSight sin reise til Mars. Det høres kanskje hokus-pokus ut, som når man betaler for å «navngi» en stjerne eller et krater på Månen. Men i dette tilfellet vil navnet ditt bli fysisk etset inn i en mikrochip som skal festes på romfartøyet (!). Den første chipen er allerede klar og inneholder rundt 800 000 navn. Etter at oppdraget ble utsatt, er de nå i ferd med å ta imot navn til chip nummer to, så det er bare å melde seg på!

Mikrochip med 1,3 millioner navn som ble lagd for testflyvningen av romfatøyet Orion. Bilde: NASA/JPL-Caltech

Den første chipen festes til InSight. Bilde: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin

For moro skyld, får du en billett med navnet ditt på – du skal jo tross alt reise til Mars 😀 Registrerer du deg med e-postadressen din, vil det være mulig å registrere navnet ditt på fremtidige oppdrag og bli en «frequent flyer»! Tidligere har man kunnet få navnet sitt på testflyvningen av romfartøyet Orion som skjedde i 2014.

InSight er planlagt å skytes opp 5. mai 2018, og skal være fremme på Mars den 26. november 2018. Hovedmålet til InSight (kort for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) er å finne ut om det er seismisk aktivitet på Mars, måle mengden varme som kommer fra Mars’ indre, og estimere størrelsen på Mars’ kjerne og hvorvidt den er flytende eller solid. Det er første gang slike studier gjøres av Mars. Da jeg besøkte NASAs Jet Propulsion Laboratory i California i 2014, fikk jeg faktisk se InSight som de da holdt på å teste!

* * *

Har du registrert navnet ditt?

Hovedbilde: NASA

Relaterte innlegg

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.