Naturfagshelter

De siste dagene har Andreas Wahl samlet sine naturfagshelter til fjells for å inspirere lærere og formidlere, og jeg var med!

På søndag dro jeg til fjells, nærmere bestemt Golsfjellet. Der hadde rundt 100 lærere og formidlere fylt et høyfjellshotell for å inspirere hverandre over tre dager med foredrag og samtaler. Du kan lese mer om arrangementet på websiden til Naturfagets helter. Jeg syns det var utrolig fint og spennende å få være med (tusen takk, Andreas!), og jeg hadde fått æren av å holde et av foredragene.

En liten oppsummering

Det var mye kult å oppleve i løpet av de tre dagene. Jeg fikk blant annet bygd min aller første rakett (endelig!) og skutt den opp, jeg fikk høre en Tesla-spole lage lyn og spille «The Imperial March» fra Star Wars, det ble kjemiske eksplosjoner og oljefat som imploderte, vi var med i et forskningsprosjekt som involverte cocktails og musikk, og jeg fikk se alt det kule lærerne finner på i klasserommet for elevene sine.

Hele gjengen ser på rakettoppskytninger! Bilde: Andreas Wahl

Det som nok var aller finest var å møte lærerne og høre om deres hverdag og hvordan de underviser naturfag. Det var utrolig interessant å få et innblikk i læreryrket og se hvor mange flotte lærere som finnes der ute. Lærerne gjør så mye bra og kreativt, og de har så mye engasjement. Og det er ingen enkel jobb de har. Jeg er helt imponert! Og det var en utrolig fin gjeng å være sammen med – massevis av nerder 😀

Hvis det er noen lærere som leser dette, er jeg veldig interessert i å høre hvordan jeg som astrofysiker og vitenskapsformidler kan bidra til undervisningen om verdensrommet – enten gjennom bloggen og sosiale medier eller gjennom foredrag for elever eller kurs for lærere eller andre ting.

Foredraget mitt

I foredraget mitt snakket jeg om det som kalles det kosmiske perspektivet, som handler om å se på oss selv og jordkloden vår i en større, kosmisk sammenheng. Dette er et tema som ligger meg veldig nært, og jeg brukte deler av foredraget på å snakke om mitt personlige forhold til universet. Dette forholdet har vært komplisert, og er fortsatt ikke enkelt. Jeg har skrevet litt om det i et blogginnlegg tidligere. Jeg har lyst til å skrive mer om mine tanker og følelser rundt universet her på bloggen, for det er en side jeg ikke har delt så mye. Så vi får se hva det kan bli til etter hvert 🙂

Jeg holder foredrag om universet i lavvo med bål. Bilde: Selda Ekiz

I foredraget startet jeg med Jorden og zoomet utover til de aller største skalaene det går an å snakke om, den såkalte kosmiske storskalastrukturen, for å gi publikum en rask oversikt over objektene som finnes der ute og hvordan objektene i universet henger sammen. For jeg tror at universet er lettere å forholde seg til hvis man vet hva som befinner seg der ute og ser systemet i det.

Relaterte innlegg

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.