Jeg har debutert på Abels tårn!

Denne fredagen var jeg på radio for å svare på astrofysiske spørsmål fra lyttere. 

Abels tårn er et radioprogram på NRK P2 som sendes omtrent hver fredag kl. 10 og spilles inn på scenen hos Realfagsbiblioteket ved UiO foran et publikum. Til hvert program inviteres et panel bestående av tre vitenskapsfolk som svarer på lytterspørsmål innen sitt fagfelt, hvor panelistene gjerne kommer fra ulike fagfelt, slik at mange ulike temaer blir dekket i løpet av det timeslange programmet. Denne uken ble jeg invitert til å være med i panelet.

Jeg har tidligere vært gjest på radio hos programmet Hallo P3 (se her og her), men Abels tårn er ganske annerledes program å være med på siden det tas opp foran et publikum og siden lytterspørsmålene er selve radioprogrammet, ikke bare et lite innslag.

Denne fredagen bestod panelet av meg, fysiker Ole Martin Løvvik og lege Steinar Madsen. Programleder er Torkild Jemterud. Jeg hadde fått spørsmålene på forhånd slik at jeg kunne forberede meg på svarene. Spørsmålene jeg skulle besvare var:

  • Kan Jupiter (eller en Jupiter-lignende planet) bli en stjerne?
  • Hvorfor blir stjerner dannet i ulike størrelser?
  • Hvor mange ganger har solsystemet gått i bane rundt Melkeveien siden det ble til?
  • Hvor fort beveger jordkloden seg gjennom verdensrommet?

Jeg gikk for stjernemønstret t-skjorte for å matche tematikken. Det er viktig å føle seg fin selv om det er radio! 😉

Du kan høre hele sendingen her!

Det er litt stressende å skulle være med på noe sånt (i alle fall første gangen man er med) og jeg har brukt i overkant mye tid på å gjøre research til spørsmålene. Men det er fint at jeg får opprettholdt kunnskapene mine om verdensrommet, og jeg lærer nye ting i prosessen 🙂 Så får jeg håpe at lytterne fikk noe ut av det jeg sa.

Ønsker alle en riktig god helg!

Relaterte innlegg

Kommentarer

  1. Katharina sier:

    Jeg hørte deg, superkult!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.